vrijdag 22 november 2013

Spaghetti met Bolognesesaus

Deze saus heeft misschien een ietwat lange bereidingstijd, maar hij blijft zeker drie dagen goed in de koelkast en is ook heel goed in te vriezen.
Zelf maak ik altijd een flinke hoeveelheid saus en vries dan meerdere porties in. Deze saus is lekker met spaghetti, tagliatelle, macaroni of een andere pasta. Ook erg lekker om in de lasagne te gebruiken.



Ingrediënten voor 8 porties:
  • 2 uien, gesnipperd
  • 150 gram magere dunne spekreepjes
  • 800 gram (runder)gehakt
  • 4 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
  • 2 middelgrote wortelen, in kleine blokjes
  • 1 paprika, in kleine stukjes
  • 250 ml rode wijn
  • 500 ml vleesbouillon (van tablet)
  • 1 blikje tomatenpuree (140 gram of 2 kleine van 70 gram)
  • 750 gram verse tomaten of 2 blikken tomatenblokjes (bio+ is erg lekker)
  • evt. klein schepje suiker
  • 1 afgestreken theelepel gedroogde oregano (of evt. verse oregano)
  • handje verse basilicumblaadjes
  • Parmezaanse kaas
  • Vloeibare boter
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • Spaghetti (ca. 80 gram per persoon)
Voorbereiding:
Pel en snipper de uien. Snij de paprika in kleine stukjes.
Schil de bleekselderij en de wortels en snij ze in hele kleine plakjes/blokjes.
Wanneer je verse tomaten gebruikt, moet je ze wel eerst ontvellen.
Snij een kruis in de onder- en bovenkant van de tomaten en leg ze 2 minuten in kokend water, zodat het velletje loslaat. Af laten koelen in koud water, velletje verwijderen, en het harde binnenste eruit snijden en daarna in blokjes snijden.
Snij de oregano fijn, indien je verse gebruikt.

Bereidingswijze:
Bak in een grote pan de magere spekreepjes in een klein beetje vloeibare boter en olijfolie licht goudbruin. Voeg dan de uitjes, de paprika, de wortel en de bleekselderij toe en laat al roerend meebakken tot alles zacht is. Doe er vervolgens het gehakt bij. Bak het gehakt rul en doe de rode wijn en de vleesbouillon erbij. Breng op smaak met gemalen zwarte peper en evt. zout. Laat het gehaktmengsel iets inkoken en doe de oregano, de gepelde tomaten en de tomatenpuree erbij. Als de tomaten ietsje zurig zijn, dan nog een klein schepje suiker toevoegen. Breng alles aan de kook en draai daarna het vuur laag en laat het een minimaal 2 uur pruttelen, langer mag ook. Hoe langer je het laat pruttelen, hoe smakelijker de saus wordt.
Serveer met spaghetti, tagliatelle, macaroni of een andere pasta. Strooi er wat verse basilicumblaadjes en Parmezaanse kaas over.



















Tip:
Als je pasta gaat koken, zorg dan dat je dat in een grote pan doet met een grote hoeveelheid water, dit voorkomt dat de pasta gaat plakken. Minimaal 1 liter water voor 100 gram pasta.

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen