vrijdag 1 november 2013

Hollandse boterkoek

Ingrediënten:
  • 250 gram tarwebloem
  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 ei, losgeklopt


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175º C. Vet een ronde boterkoekvorm in.
Doe de bloem in een kom samen met de suiker en een snufje zout. Voeg de roomboter toe en snijd de roomboter met twee messen in kleine stukjes. Kneed alles met koude handen tot een deegbal. Wikkel de deegbal in huishoudfolie en leg deze in de koelkast. Na ca. 30 minuten haal je het deeg weer uit de koelkast. Vervolgens druk je het deeg zo egaal mogelijk met je handen in de boterkoekvorm.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met het losgeklopte ei. Maak met de puntjes van een vork een mooi patroon in de boterkoek.
Zet de vorm ca. 20 à 25 minuten in het midden van de oven, of tot de bovenkant mooi goudbruin is. De boterkoek moet helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm kan halen.
Bewaar de boterkoek in een luchtdichte trommel op een koele plaats. Hij blijft minstens een week goed, maar het lekkerst is hij na 24 uur. Serveer in puntjes of blokjes.























Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen