maandag 9 december 2013

Quinoa met kip en groente

Vandaag een lekker en gezond quinoagerecht. 
Quinoa is een eenjarige plant, welke voorkomt in Zuid-Amerika, vooral Peru, Bolivia en Ecuador. De uitgeschoten bloemstengels van de plant vormen de quinoazaadjes. Afhankelijk van het ras zijn deze zaadjes wit, rood of zwart van kleur. 
Quinoa-zaad is bedekt met een giftige, bittere stof, saponin genaamd. 
Quinoa moet daarom voor gebruik altijd grondig gespoeld worden. 























Ingrediënten voor 4 personen:
  • 275 gram quinoa
  • 1 liter groentebouillon
  • olijfolie
  • 1 plak knolselderij, in blokjes
  • 2 à 3 wortelen, geschild en in plakjes
  • 1 courgette, ontzaad en in reepjes
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 2 ons kleine groene asperges
  • 400 gram kipfilet in blokjes
  • zwarte peper
  • zout
  • platte peterselie, fijngehakt
  • geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding:
Was de quinoa grondig. Breng 1 liter groentebouillon aan de kook en kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. 
Pel en snipper het sjalotje. Pel en hak de knoflook fijn. Snij de knolselderij doormidden en snij een plak vanuit het midden af. Verwijder de buitenste schil en hak in kleine blokjes. Schil de wortelen en snij in dunne plakjes.
Snij ongeveer 2 cm van de onderkant van de groene asperges af. Snij de asperges in drieën.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin de gesnipperde sjalot en de knoflook glazig. Voeg de knolselderij- en wortelblokjes toe en bak ca. 5-8 minuten tot ze beetgaar zijn. Voeg als laatste de courgettereepjes en de asperges toe en bak nog ca. 2 minuten.
Bak ondertussen in een andere koekenpan de kipfilet gaar en bestrooi met peper en zout.  
Zodra de quinoa gaar is giet je deze af en vang het kookvocht op.
Voeg wat van het kookvocht bij het groentemengsel en laat nog even pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de quinoa op een bord met daarop het groentemengsel, de fijngehakte peterselie en bestrooi royaal met geraspte Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!

Bron: (aangepast) recept van Herman den Blijker uit het AD magazine van 7-12-2013

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen