donderdag 26 december 2013

Trifle

Een trifle is een nagerecht uit de Engelse keuken. Dit gerecht bestaat uit meerdere lagen, geserveerd in een glazen kom/schaal (of in een glas).











De onderste laag van deze trifle bestaat uit vanillecustard, eroverheen een cakemengsel besprenkeld met Cointreau (sinaasappellikeur), daarna een laag compote van bosvruchten, aardbeien en frambozen, dan een laag slagroom, een laag mandarijntjes en weer een laag vanillecustard. De lagen nog een keer herhaald tot de schaal vol is. Als laatste de bovenkant vullen met wat vers fruit en chocoladeschaafsel.
De schaal die ik in dit recept heb gebruikt, heeft een inhoud van 4 liter.
We hebben er met 10 personen van gegeten en toen was de bodem nog niet in zicht, dus ik zou zeggen met 15 personen kun je er goed van eten.
De trifle kan ook lactosevrij gemaakt worden, de ingrediënten van de lactosevrije versie staan tussen haakjes.

Ingrediënten per onderdeel:
Vanillecustard:
  • 2 vanillestokjes
  • 1 liter volle melk (alpro soya drink)
  • 250 g rietsuiker
  • 60 g custardpoeder
  • 600 ml slagroom (lactosevrije slagroom, te koop bij jumbo of de natuurwinkel)
Compote:
  • 1 kg gemengd diepvriesfruit
  • 200 g rietsuiker
  • 1 citroen
  • 4 tl aardappelzetmeel
Cakemengsel:
  • 1 (lactosevrije) cake
  • 100 g bitterkoekjes (lactosevrije bitterkoekjes AH eigen merk) 
  • rasp van 2 sinaasappels
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 el rietsuiker
  • scheutje Cointreau of andere sinaasappellikeur
Garneren:
  • 2 blikjes mandarijntjes
  • 1 reep (lactosevrije) pure chocolade 70% of hoger 
  • rode bessen/blauwe bessen, frambozen 


Bereiding per onderdeel:
Vanillecustard:
Halveer de vanillestokjes in de lengte en schraap het merg eruit. Breng de vanille, melk en suiker aan de kook. Roer de custardpoeder los met 6 eetlepels melk en schenk dit al roerend terug in de pan. Breng aan de kook en laat al roerend ca. 3 minuten koken. Dek de vanillecustard af met plastic vershoudfolie. Zorg dat er geen lucht tussen het folie en de custard zit, want anders vormt zich een vel. Laat nu afkoelen. Klop de slagroom lobbig en spatel voorzichtig de helft van de slagroom door de vanillecustard, de andere helft van de slagroom zet je apart.
Compote:
Breng het diepvriesfruit met de suiker en het sap van de citroen aan de kook. Roer de aardappelzetmeel aan met water en roer door het fruit. Breng aan de kook en bind het fruit in circa 5 minuten.
Cakemengsel:
Snijd de cake en de bitterkoekjes in blokjes. Meng de blokjes met de rasp van de sinaasappels, kaneelpoeder, suiker en de Cointreau.
Garneren:
Laat de partjes mandarijn uitlekken en smelt de chocolade. Versier de binnenkant van de glazen schaal met de chocolade m.b.v. een gevouwen cornetje en laat de chocolade hard worden in de koelkast. De overgebleven chocolade smeer je uit op een groot vel bakpapier en laat afkoelen. Als de chocolade hard geworden is, kun je met een mes de chocolade van het bakpapier af schrapen. 















Vul de glazen schaal met een laag vanillecustard, cakemengsel, compote, de achtergehouden slagroom, mandarijntjes en weer vanillecrème, herhaal nog een keer tot de schaal vol is. Garneer de bovenkant met bessen, frambozen en het chocoladeschaafsel.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen