woensdag 8 januari 2014

Nasi goreng met pindasaus






















Ingrediënten voor 4 personen:

Nasi:
  • scheutje plantaardige olie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel sambal
  • 300 g kipfilet, in reepjes
  • 200 g witte of Chinese kool, in dunne reepjes
  • 1 prei, in dunne plakjes
  • 4 worteltjes, in dunne plakjes
  • scheutje ketjap manis
  • 4 eieren, losgeklopt met wat zout en peper
  • 600 gram gare koude rijst
  • paar takjes bladselderij, grof gehakt
  • komkommer
  • kroepoek
Boemboe:
  • 1 klontje trassi
  • 1 à 2 theelepels djinten
  • 1 à 2 theelepels ketoembar 
  • 1 à 2 theelepels laos
Pindasaus:
  • 200 g ongezouten pinda's
  • sap van ½ limoen
  • 1 dobbelsteen trassi
  • 1 theelepel sambal
  • 1 knoflookteen
  • snuf zout
  • 4 eetlepels ketjap manis

Bereiding nasi:
Kook de rijst een dag van te voren, de rijst moet nl. koud zijn, anders wordt de nasi plakkerig. Meng de kruiden met de trassi voor de boemboe. Zet ook de rest van de ingrediënten van te voren klaar.
Verhit een scheutje olie in de wok. Fruit de ui, knoflook en sambal kort. Fruit hierbij de boemboe mee. Voeg de reepjes kip toe en braad snel rondom bruin.
Doe de kool, de prei en de wortel erbij en wok alles een paar minuten tot de groente zacht begint te worden. Giet de ketjap erbij.
Schuif de groente een beetje opzij en giet de losgeklopte eieren in de wok. Roer met een pollepel tot het ei begint te stollen.
Voeg de koude rijst toe en roerbak een paar minuten tot alles goed warm is. Strooi de selderijblaadjes erover.

Bereiding pindasaus:
Rooster de pinda's al omscheppend ca. 5 minuten in een droge koekenpan.
Laat even afkoelen en maal dan samen met de trassi, knoflook sambal en het zout fijn in een keukenmachine of met een staafmixer. Voeg dan het limoensap, de ketjap en twee kopjes water toe, net zoveel als nodig is voor een gladde saus.
schenk de pindasaus over de nasi. Garneer met komkommer en kroepoek.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen