vrijdag 10 januari 2014

Spruitjesstampot met oesterzwammen en oude kaas














Ingrediënten voor 4 personen:
  • 1 kg kruimige aardappels, geschild, in gelijke stukken
  • 500 g spruitjes, schoongemaakt, grote gehalveerd
  • 200 g oesterzwammen, in reepjes
  • 100 g boter
  • 300 ml volle melk
  • nootmuskaat
  • 3 beschuiten
  • 200 g geraspte oude boerenkaas

Bereiding:
Kook de aardappels in ± 20 min. gaar in weinig water met een beetje zout. Houd het deksel op de pan tijdens het koken.
Kook intussen de spruitjes 8 tot 10 min. in ruim kokend water met zout tot ze beetgaar zijn, grote spruiten hebben iets meer tijd nodig. Verhit 1 el boter in een koekenpan, bak de oesterzwammen op hoog vuur in 4 tot 5 min. gaar en bestrooi met wat zout.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verhit in een steelpan de melk en 50 g boter tot de melk kookt. Giet de aardappels af en doe ze terug in de hete pan. Stamp de aardappels fijn en roer de hete melk en boter erdoor. Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Spatel de oesterzwammen en de spruiten door de aardappelpuree.
Doe de stamppot over in een ingevette ovenschaal van ± 2 l inhoud. Verkruimel de beschuiten over de stamppot, verdeel de rest van de boter in kleine stukjes erover en bestrooi met de kaas. Bak de puree nog 15 min. in de oven tot er een mooie goudbruine korst op zit. 

Eet smakelijk!

Bron: Delicious januari 2014


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen