donderdag 20 maart 2014

Lasagne met spinazie, gehaktsaus en cottage cheese (hüttenkäse)

Een heerlijke lasagne in een vetarme uitvoering. 
Toen ik het recept voor de eerste keer las dacht ik... lasagne met hüttenkäse ... dat lijkt me niks, toch geprobeerd en het was heerlijk. Het is nu al jarenlang een favoriet gerecht bij ons in huis.



Ingrediënten voor 4 personen:
olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
500 gram mager rundergehakt
1 blik tomatenblokjes (Bio+)
1 tl gedroogde Italiaanse kruiden (of verse kruiden)
400 gram cottage cheese (hüttenkäse)
300 gram verse spinazie
250 gram verse lasagnebladen
zout en versgemalen peper
Bechamelsaus:
30 gram boter
30 gram bloem
3 dl (magere) melk
snuf nootmuskaat
40 gram Parmezaanse kaas

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit de olijfolie in een koekenpan, fruit de ui ca. 4 min. Voeg de knoflook en het gehakt toe. Bak het gehakt rul en bruin. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en de kruiden toe, breng aan de kook en laat de gehaktsaus met het deksel op de pan 10 minuutjes pruttelen. 
Verhit in een andere koekenpan wat olijfolie. Voeg een handvol spinazie toe en roerbak op hoog vuur tot de spinazie geslonken is. Voeg een volgende portie toe en ga door tot alle spinazie geslonken is. 
Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpan en roer de bloem er door, laat de bloem niet bruin worden. Roer er, op laag tot matig vuur, beetje bij beetje de melk door, maar roer het mengsel steeds eerst glad met een garde voordat er nieuwe melk toegevoegd wordt. Breng de saus aan de kook en laat de saus even al roerend zachtjes doorkoken. Draai het vuur uit. Breng op smaak met peper en zout en voeg als laatste de Parmezaanse kaas toe. Roer alles goed door.
We gaan nu de ovenschaal vullen. Leg het gehaktmengsel, de lasagne, de cottage cheese en de spinazie in lagen in de ovenschaal. Eindig ook weer met een laagje gehaktsaus. Giet als laatste de bechamelsaus over het gerecht en bak de lasagne in ca. 30 à 40 minuten gaar in het midden van de oven.
Serveer bv. met een groene salade.

Eet smakelijk!

Bron: De vetarme Italiaanse keuken



2 opmerkingen: