woensdag 5 maart 2014

Quinoasalade met geroosterde pompoen, feta en merguez-worstjes


Vanavond een heerlijke warme salade gegeten met quinoa, pompoen en nog veel meer lekkers... Het is een vegetarische salade, maar als echte vleesliefhebbers hebben wij er gebakken merguez-worstjes bij gegeten. Het was heerlijk! De proefkonijnen aan tafel zeiden dat het een blijvertje is, dus daarom deel ik het recept met jullie.

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 300 g quinoa, gewassen
  • 8 dl groentebouillon
  • 150 gram feta
  • 1 flespompoen
  • 2 rode uien
  • sap van 1 sinaasappel
  • 75 gram geschaafde amandelen
  • 100 g rozijnen
  • 50 gram rucola
  • enkele takjes tijm
  • olijfolie
  • flinke scheut honing
  • scheutje sesamolie
  • 2 à 3 theelepels garam masala (specerijenmix)
  • vers gemalen peper
  • gemalen zeezout
  • evt. merguezworstjes

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200° C.
Als eerste gaan we de flespompoen roosteren en licht karamelliseren.
Snij de flespompoen overlangs in tweeën. Schep met een scherp mes (zelf doe ik het altijd met een ijslepel) de zaadjes en de draden weg en snij de pompoen in blokjes van ca. 2 x 2 cm.
Pel de rode uien en snij ze in grove stukken.
Meng de blokjes pompoen en de stukken ui in een braadslee. Bestrooi met zeezout en peper en besprenkel met een scheut olijfolie. Voeg naar smaak ook nog een flinke scheut vloeibare honing over het mengsel en hussel alles goed doorelkaar. Verdeel de takjes tijm tussen de stukken pompoen en ui.
Schuif de braadslee in de hete oven van 200°C. Rooster de blokjes pompoen en ui gedurende een half uur. Halverwege de baktijd de pompoen en de uien omscheppen.
Laat ondertussen ook alvast de rozijnen weken in een kommetje met lauw water.
Vervolgens de quinoa goed wassen onder stromend water en opzetten met de groentebouillon en de garam masala.
Kook de quinoa verder volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Breng de gare quinoa op smaak met wat versgemalen peper en zeezout. Schenk er ook een beetje olijfolie over en een klein scheutje sesamolie.
Laat de rozijnen uitlekken. Schep de warme quinoa in een ruime schaal. Strooi de geschaafde amandelen en rozijnen over de quinoa.
Hak de rucolablaadjes grof en strooi ook over de quinoa.
Giet vervolgens het sinaasappelsap over de quinoa.
Haal de braadslee uit de oven en verwijder de takjes tijm. Schep de geroosterde pompoen met rode ui ook in de schaal met de quinoa.
Meng de warme salade voorzichtig door elkaar.
Snij of brokkel als laatste de feta in stukjes en verdeel het over de salade.
Lekker met gebakken merguez-worstjes.

Eet smakelijk!

Bron: aangepast recept van Jeroen Meus (dagelijkse kost)


4 opmerkingen:

  1. Heerlijk recept ziet er top uit en smaakt nog lekkerde, alleen had mijn olijfolie op me houten keukenblad laten vallen en die ziet er niet meer uit, ik heb nu via http://keramiekwerkblad.be/keukenblad/ een keukenblad gekocht en moet zeggen werk super!, tevens echt een top blog ga zo door!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel voor het compliment :) , jammer van je houten keukenblad :(

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker zeg en snel gemaakt. In plaats van merquez worstjes hebben we er tandoori kip bij gegeten en ik was de amandelen vergeten maar had nog wat hazelnoten. En de quinoa koken met wat garam masala is zeker een goede tip. Dank je Pieta.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk Romy, dat jullie het lekker vonden en tandoorikip erbij moet ik dan ook maar eens proberen ...

    BeantwoordenVerwijderen