vrijdag 11 april 2014

Vlaams stoofvlees met frietjes uit de oven

Gisteren het stoofvlees gemaakt, vandaag gegeten, verrukkelijk ....




Ingrediënten voor 4 personen:
Vlaams stoofvlees:

  • 1 kg runderriblappen in blokjes
  • 3 uien in ringen 
  • 1 eetlepel azijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 1 flesje donker trappistenbier
  • 2 sneetjes brood 
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 50 gram boter
  • 200 ml runderfond
  • zout en peper

Frietjes uit de oven:

  • 800 gram vastkokende aardappelen, geschild en in frieten gesneden
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 takje rozemarijn, fijngehakt
  • zeezout
  • bakpapier


Bereiding
Vlaams stoofvlees:
Bak de runderriblappen in de helft van de boter rondom aan. Schep het vlees uit de pan en hou apart. Doe de rest van de boter nu in dezelfde pan en bak de uienringen tot ze mooi kleuren. Voeg de azijn toe en doe vervolgens de blokjes vlees weer terug in de pan. Blus het geheel af met trappistenbier. Voeg de takjes tijm en de blaadjes laurier toe aan het vlees.
Smeer de twee boterhammen in met mosterd en leg ze naast elkaar op het vlees. Zet het vuur laag en laat het  ca. 2 uur sudderen tot het helemaal gaar is. Roer regelmatig om. 
Kruid als laatste het vlees met peper en zout en voeg op het laats de runderfond toe. 
Frietjes uit de oven:
Verwarm de oven voor op 200º C.
Kook de aardappelenfrieten in gezouten kokend water circa 10 minuten. Laat ze uitlekken in een vergiet. Hussel de aardappelfrieten met wat olijfolie, de fijngehakte knoflook en rozemarijn voorzichtig door elkaar en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de frieten ongeveer 30 minuten krokant en goudbruin. Bestrooi met grof gemalen zeezout.

Serveer het stoofvlees en de frieten met met verse groenten, b.v. sperziebonen.

Eet smakelijk!

Bron: De complete Vlaamse keuken - Ilse D'hooge (Vlaams stoofvlees)


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen