woensdag 7 mei 2014

Gegrilde asperges met Coburgerham en aardappel-ruculapuree

Een lekker Hollands gerecht met asperges. 
De Coburgerham kun je natuurlijk vervangen door een andere soort ham of eventueel spek.



Ingrediënten voor 4 personen:

  • 20 witte asperges 
  • 20 plakken Coburger ham (ca. 250 gram)
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 klontjes roomboter
  • zout
  • peper
  • olijfolie
  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 200 ml warme melk
  • nootmuskaat
  • 1 zakje rucola (75 gram)
  • klein bosje bieslook, fijngeknipt
  • evt. gekookte eitjes
  • evt. aspergesaus

Bereiding:
Asperges:
Schil de asperges met een aspergeschiller of een dunschiller. Begin vlak onder het kopje en dan naar beneden. De houtachtige onderkant (ca. 2-3 cm) eraf snijden. In een aspergepan (of een hapjespan) ruim water aan de kook brengen met de aspergeschillen en -uiteinden, 1 el suiker, 1 klontje roomboter en 1 tl zout. Zodra het water kookt de asperges erin zetten of leggen en het water weer aan de kook brengen. De asperges ca. 10 minuten koken, uit de pan halen en in een vergiet laten uitlekken. 
Het kookvocht kun je bewaren voor een aspergesoep.
Daarna de asperges met de ham omwikkelen en naast elkaar in een ingevette ovenschaal leggen. Bestrijk de bovenkant met wat olijfolie en bestrooi met wat versgemalen peper. 
Zet de schaal in de oven en gril de asperges ca. 10 minuten, halverwege de grilltijd wel even keren. 



















Aardappelpuree:
De aardappelen schillen en in stukken snijden. De aardappelen in 20-25 minuten gaarkoken in ruim kokend water met zout. De melk verwarmen. De gare aardappelen afgieten en met een aardappelstamper fijnstampen en er de warme melk en de boter doorheen roeren. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. Snij de rucola in grove stukken en schep dit vlak voor het opdienen door de puree.
De asperges over vier borden verdelen. Serveer de asperges met de puree en garneer met de fijn geknipte bieslook.
Ook lekker met een gekookt eitje en een schepje aspergesaus.

Eet smakelijk!

Bron: aangepast recept uit "Allerhande"

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen