maandag 25 augustus 2014

Paella met kip, chorizo en garnalen

Het vinden van een goed recept voor paella vond ik erg lastig. Na het lezen van heel veel recepten kwam ik tot de conclusie dat het klaarmaken van een paella eigenlijk op veel verschillende manieren kan gebeuren. Al met al heb ik er nu dus maar een eigen draai aan gegeven en ik moet zeggen het was gewoon heel erg lekker en voor herhaling vatbaar. Dat is dan ook de reden dat ik dit recept met jullie wil delen.
Voor de rijst heb ik gekozen voor de bombarijst, dit is een echte paellarijst. Als je deze rijst niet kunt vinden, dan zou je, volgens de recepten die ik gelezen heb, ook risottorijst of zelfs sushirijst kunnen gebruiken.


Ingrediënten voor 4 personen:
  • 1 zakje saffraan (0,05 gram)
  • 1 liter hete kippenbouillon
  • 3 à 4 tomaten (b.v. tros- of Romatomaat)
  • 1 gegrilde rode paprika
  • olijfolie
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 400 gram paellarijst (bomba of calasparra)
  • 1 klein glas witte wijn
  • 200 gram groene asperges
  • 200 gram tuinerwtjes (diepvries)
  • 200 gram chorizo
  • 400 gram kippendijfilets
  • 12 grote garnalen
  • ½ theelepel (gerookte) paprikapoeder (la chinata)
  • paar takjes verse tijm
  • 1 citroen in partjes
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • peper en zout

Bereiding:
Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan voordat je begint.
Doe het plukje saffraan in een schaaltje en voeg 2 eetlepels hete kippenbouillon toe en laat staan voor gebruik.
Snijd de tomaten door de helft. Verwijder met een lepeltje de zaadjes en zaadlijsten uit de tomaten. Rasp de tomaten met een grove rasp. Het vel dat overblijft gooi je weg.
Snijd de gegrilde rode paprika in stukjes. Snijd de houtige uiteinden van de groene asperges en gooi deze weg. Snijd de asperges in stukjes van ca. 3 à 4 cm.
Verhit de olijfolie in een paella- of grote koekenpan. Roerbak de groene aspergestukjes enkele minuten, haal ze uit de pan en houd ze apart. Snipper de ui. Snijd de chorizo en de kippendijfilets in stukjes. Bak de gesnipperde uien samen met de kip en de chorizo 5 minuten op middelhoog vuur totdat de ui glazig is. Snijd de teentjes knoflook fijn en bak deze 1 minuut mee. Voeg nu de rijst toe en bak ze 2 minuten mee. Blijf goed roeren totdat de korrels glazig zijn. Schenk nu de wijn erbij en laat het tot de helft inkoken. Voeg nu de tomatenrasp en de fijngesneden gegrilde paprika toe en roer alles goed door. Voeg nu de bouillon, de saffraan, de tijm (alleen de blaadjes) en het (gerookte) paprikapoeder toe. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur nu lager. Laat alles nog ca. 20 minuten sudderen. Ondertussen de garnalen droogdeppen met keukenpapier en in een koekenpan of hapjespan een scheutje olijfolie verhitten. Bestrooi de garnalen met wat peper en zout en bak ze op matig vuur al omscheppend gedurende 3 minuten.
Voeg de laatste 5 minuten van de kooktijd de tuinerwtjes en de groene asperges toe aan de paella en roer nog een keer goed door. Leg de gebakken garnalen bovenop de paella en laat nog even goed heet worden. Bestrooi de paella met wat fijngesneden peterselie en garneer met de in partjes gesneden citroen.

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen