donderdag 18 september 2014

Saté pentol met smoor van aubergine

Gisteren de nieuwe Delicious gekocht, vandaag al een recept uit gemaakt.
Saté pentol, ik had er nog nooit van gehoord, maar het is een saté gemaakt van rundergehakt, vermengd met een pasta van ui, knoflook, sambal en kruiden. Daarbij hebben we gegeten mie, pindasaus en een smoor van aubergines, bestrooid met serundeng... heeeerlijk!Ingrediënten voor 4 personen:
2 grote of 3 kleine uien
3 teentjes knoflook in grove stukken
1 theelepel djinten (gemalen komijnzaad)
1 theelepel koenjit (gemalen geelwortel)
1 theelepel laos
1 theelepel zout
5 theelepels sambal (badjak)
600 gram rundergehakt (voor 16 balletjes)
300 gram mienestjes
4 eetlepels zonnebloemolie
2 grote aubergines, in stukken van 2 à 3 cm
150 ml groentebouillon (van halve bouillontablet)
6 eetlepels zoete ketjap (manis)
2 eetlepels fijngehakte selderijblad
3 eetlepels pindakaas (evt. met stukjes noot)
200 ml kokosmelk
Serundeng (mengsel van geroosterde kokos met pinda's en kruiden)
satéprikkers

Bereiding:
We beginnen me de saté. Snijd 1 ui in grove stukken, pureer deze met een keukenmachine of staafmixer (of vijzel) samen met de knoflook, sambal, djinten, koenjit, laos en het zout tot een gladde pasta. Meng deze pasta goed door het gehakt. Draai er 16 balletjes van. Je kunt er nu voor kiezen om ze aan satéprikkers te rijgen, maar ik heb er voor gekozen om ze eerst te bakken en daarna aan de satéprikkers te rijgen. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak hierin de balletjes in ca. 15 minuten om en om bruin en gaar.
Kook de mienestjes volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Ondertussen gaan we verder met de smoor van aubergines.
Snipper het restant van de uien fijn. Verhit in een andere koekenpan 2 eetlepels olie en bak hierin zachtjes de uien. Schep vervolgens de auberginestukken erbij en bak 2 minuten mee. Voeg nu 1 theelepel sambal toe, gevolgd door de bouillon en 3 eetlepels ketjap. Smoor de aubergines in a. 15 minuten gaar.
Als laatste maken we de pindasaus van 3 eetlepels pindakaas, 200 ml kokosmelk 1 theelepel sambal en 3 eetlepels ketjap. Verwarm alles in een steelpannetje en roer tot een gladde saus.
Serveer de mie met de gehaktballetjes (al dan niet aan een satéprikker geregen), de pindasaus en de auberginesmoor. Bestrooi het geheel met wat selderijblad en serundeng.

Eet smakelijk!

Bron: Delicious oktober 2014Geen opmerkingen:

Een reactie posten