zaterdag 8 november 2014

Köfte in tomatensaus met groenten en witte rijst

Trek in gehaktballetjes, maar dan anders? Ga eens voor köfte of kofta of kefta of keftedákia, allemaal verschillende benamingen voor deze gehaktballetjes uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika, India, Turkije en Griekenland.
De balletjes heb ik gegeten met een zelfgemaakte tomatensaus met ui, courgette en aubergines aangevuld met witte rijst... heerlijk!





Ingrediënten voor 3 personen:

  • 300 gram lams-of rundergehakt
  • 3 uien, 2 uien gesnipperd en 1 ui zeer fijn gehakt of geraspt
  • 1 eidooier
  • 1 afgestreken eetlepel komijnpoeder (djinten)
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 bosje platte peterselie, fijngehakt
  • handvol paneermeel of broodkruim (panko) 
  • 400 gram trostomaten (ca. 3 stuks)
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 aubergine, in halve plakjes
  • 1 courgette, in halve plakjes
  • olijfolie 
  • 250 gram witte rijst
  • versgemalen peper
  • zout


Bereiding:
Tomatensaus:
Tomaten ontvellen, het harde binnenste eruit snijden en daarna in blokjes snijden.
Een ui pellen en snipperen. Knoflook pellen en fijnhakken. Verhit in een koekenpan de olijfolie en bak hierin de ui en de knoflook zachtjes aan. Voeg de blokjes tomaat toe gevolgd door een klein blikje tomatenpuree. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Eventueel nog een scheutje water toevoegen. Laat de tomatensaus 15 minuten zachtjes pruttelen.
Köfte:
Een ui pellen en zeer fijn snijden, raspen of fijnhakken met een staafmixer.
Meng het gehakt met de zeer fijne uisnippers, de eidooier, de peterselie, de komijnpoeder, de kaneel, het broodkruim, versgemalen peper en zout.
Draai ovalen balletjes van het gehaktmengsel.
Verhit in een koekenpan wat olijfolie en bak de köfte in enkele minuten rondom bruin. 
Rijst:
Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Groenten:
Haal de köfte uit de koekenpan en pak in het achtergebleven vet de ui glazig en voeg vervolgens de courgette en de aubergine toe en bak deze 5 minuten. Voeg nu de tomatensaus en de kökfte toe en breng op smaak met versgemalen peper, zout en de oregano. Laat alles nog eens 15 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pan.
Verdeel de köfta met de tomatensaus en de groenten over de borden en serveer met de witte rijst.

Eet smakelijk!

Bron: köfte - Onno Kleyn

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen