donderdag 26 februari 2015

Braziliaanse 'Brigadeiros'

Een typisch Braziliaanse lekkernij, gemaakt van gecondenseerde melk, boter, cacao en hagelslag (chocolate granulado), welke vooral op verjaardagen wordt gegeten.
De 'brigadeiros' zijn voor het eerst gemaakt in de jaren '40 en genoemd naar brigadeiro Eduardo Gomes. Eduardo Gomes was een Braziliaanse luchtmachtbrigadier (vandaar de naam 'brigadeiro'). Brigadeiro Eduardo Gomes deed vergeefse pogingen om het presidentschap te bemachtigen.  
Een ander verhaal was dat de 'brigadeiro' vernoemd is naar Eduardo Gomes, omdat hij een van zijn testikels verloor in een gewapend conflict in de stad; brigadeiros hebben geen eieren in het recept, en in het Portugees is ei een plat woord voor testikel.
Wat nu het juiste verhaal is dat weet ik niet, ik weet wel dat ze erg lekker zijn en heel gemakkelijk te maken.

Ingrediënten voor ca. 30 brigadeiros:

  • 1 blikje gecondenseerde melk (Friesche vlag)
  • 1 eetlepel roomboter 
  • 80 gram cacao
  • pure hagelslag
  • olie (om in te vetten)

Bereiding:
Giet de gecondenseerde melk samen met de boter en de cacao in een pan.
Laat het geheel op middelhoog vuur aan de kook komen onder voortdurend roeren met een houten lepel of hittebestendige spatel. Zodra het mengsel kookt het vuur laag draaien en gedurende ca. 10 minuten goed blijven roeren tot het mengsel dik wordt en gemakkelijk loslaat van de wand van de pan.
Giet het mengsel in een ingevette schaal. Laat het mengsel helemaal afkoelen. Smeer je handen in met boter, draai kleine ballen van het cacaomengsel en rol ze door de pure chocolade hagelslag. 
Serveer de brigadeiros in papieren mini muffinvormpjes (o.a. verkrijgbaar bij de Hema of Jamin).

Eet smakelijk!

Bron: http://www.tudogostoso.com.br/ 

Tip: ook lekker met geschaafde kokos i.p.v. hagelslag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten