vrijdag 27 februari 2015

Gehaktballen in Belgische biersaus

Lekkere Belgische gehaktballen uit het weekmenu van het magazine Vrouw (dagblad de Telegraaf) van week 9, 2015. Oorspronkelijk is dit recept afkomstig uit het 'Het Delicious Vleesboek'. 
Als donker Belgisch bier heb ik gekozen voor Westmalle Trappist dubbel. 
De appelstroop geeft een zoetig tintje aan de saus.
Lekker met bv.aardappelpuree en verse groenten.



Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 g rundergehakt
  • 2 boterhammen
  • 100 ml melk
  • 2 kleine uien, fijngesneden
  • 1 eetlepel fijngehakte verse tijmblaadjes
  • 1 ei
  • ½ tl geraspte nootmuskaat
  • 70 gram roomboter
  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 flesje donker Belgisch bier (33 cl)
  • 1 eetlepel appelstroop

Bereiding:
Trek de boterhammen in stukjes. 
Week ze  ca. 5 minuten in de melk. Kneed het geweekte brood samen met de fijngesneden ui, de blaadjes tijm, het ei en de geraspte nootmuskaat door het gehakt. Breng het gehaktmengsel op smaak met peper en zout. Vorm ca. 8 grote of 16 kleine ballen van het gehakt.
Verhit 1 eetlepel boter in een braadpan en bak de gehaktballen rondom bruin in ca. 5 minuten. 
Smelt de rest van de boter in een steelpannetje. Bak hierin de fijngesneden sjalotjes en de gehakte knoflook zachtjes in ca. 3 minuten glazig. Voeg dan de bloem toe en bak onder voortdurend roeren 1 minuut mee. Schenk vervolgens het flesje bier in de pan en roer goed met een garde om klontjes te voorkomen. Voeg de appelstroop toe, breng de saus aan de kook en breng de saus op smaak met peper en zout. Schenk de saus over de gehaktballen in de braadpan en laat de gehaktballen in de saus nog 30 minuten op laag vuur gaar stoven. Houdt het deksel op de pan. Keer de ballen af en toe om.

Eet smakelijk! 

Bron: Delicious. Hét Vleesboek!


2 opmerkingen:

  1. Oh Pieta dit ziet er weer heerlijk uit, ben altijd op zoek naar andere gehaktrecepten om mijn mannetje te plezieren en ik denk dat dit wel een blijvertje is ;-)
    Groetjes, Ira

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou ik hoop dat het zal smaken. Wij vonden het hier erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen