woensdag 18 februari 2015

Witlofstamppot met gorgonzola, walnoten en honingsaus

Een heerlijke vegetarische stamppot van aardappelen, witlof, gorgonzola en walnoten, overgoten met een honingsaus. Zelf ben ik geen vegetariër, maar eet af en toe wel vegetarisch, gewoon omdat het lekker is.


Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg kruimige aardappel, geschild en in stukken
  • 600 gram witlof in reepjes, harde bittere kern verwijderd
  • 200 gram (milde) gorgonzola in stukjes
  • 150 gram walnoten
  • 2 dl soja kookroom (Alpro Cuisine)
  • 25 gram roomboter
  • 3 sjalotjes, gepeld en gesnipperd
  • 1,5 dl water
  • 1 takje tijm (alleen de blaadjes)
  • ½ blokje groentebouillon
  • 2 eetlepels droge witte wijn
  • 3 eetlepels honing
  • zout

Bereiding:
Kook de aardappelen in een pan met ruim kokend gezouten water in ca. 20-25 minuten gaar.
Rooster ondertussen de walnoten in een droge koekenpan, hak ze fijn en hou ze apart. 
Verhit de roomboter in een koekenpan en bak zachtjes de sjalotjes lichtbruin. Voeg het water toe samen met het halve bouillonblokje, de tijmblaadjes en de droge witte wijn. Kook dit ca. 5 minuutjes zachtjes door en schenk dan de honing erbij.
Giet de aardappelen af zodra deze gaar zijn en hou wat kookvocht achter.
Voeg de witlofreepjes toe, hou een handjevol witlof achter. Roer de sojaroom erdoor en zet de pan terug op het vuur. Roer het geheel goed door en laat 1 à 2 minuten met het deksel op de pan goed doorwarmen. Roer weer flink door tot een smeuïge stamppot. Indien de stamppot te droog is voeg dan nog wat achtergehouden kookvocht toe.
Schep als laatste de gorgonzola, de achtergehouden witlof en de noten erdoor. Breng eventueel nog op smaak met wat zout. Verdeel de stamppot over de borden en giet de honingsaus over de stamppot.

Eet smakelijk!

Bron: Heel Holland stampt (Lidl)





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen