zondag 7 juni 2015

Picanha van de BBQ

Tot voor kort had ik nog nooit van picanha gehoord, maar daar is nu verandering in gekomen. Picanha is in Brazilië het meest bekende en meest gegeten stuk vlees van het rund. In Nederland beter bekend als het staartstuk. Het is een driehoekig plat stuk vlees, bedekt met een vetlaag. 
Het vlees is echt verschrikkelijk lekker. Ik had het nog nooit gegeten, maar wat een heerlijk zacht en mals stuk vlees zeg! Een echte aanrader dus. Vergeet de shaslicks, de saté's en de braadworsten maar, bereid een stuk picanha op de BBQ en je bent verkocht...Ingredienten:

  • Picanha (ca.1 kg)
  • Fleur de sel (zeezout)
  • BBQ
  • Houtskoolhouders of rails
  • Aluminium bakje met water
  • Vleesthermometer
  • aluminiumfolie

Bereiding:
Bestrooi de picanha aan beide zijden met fleur de sel (zeezout). Wikkel de picanha in de aluminiumfolie en laat een uurtje rusten (buiten de koelkast).
Ondertussen de BBQ opstoken op de gebruikelijke manier, maak gebruik van houtskoolhouders of houtskoolrails. 
Wanneer de BBQ goed heet is, de picanha met de vetkant naar beneden op het rooster leggen. Deksel op de BBQ. Laat de picanha ongeveer 10 tot 15 minuten roosteren. Haal de picanha nu van de BBQ en schuif de kooltjes m.b.v. de houtskoolhouders of rails naar de zijkant zodat er tussen een ruimte ontstaat. Plaats hier het aluminium bakje met water. Plaats vervolgens het rooster weer op de BBQ en leg de picanha weer terug op het rooster, maar nu met de vleeskant naar beneden. Het smeltende vet uit de vetrand druipt zo naar beneden en geeft zijn smaak af aan het vlees tijdens het roosteren. Steek vervolgens de vleesthermometer tot in de kern van het vlees en leg het deksel op de BBQ. Laat het vlees roosteren tot het een kerntemperatuur bereikt heeft van 52º- 55º C bereikt heeft (dit duurt ongeveer 45 minuten). Haal nu het vlees van de BBQ en wikkel het in aluminiumfolie en laat ca. 10- 15 minuten rusten. Snij het vlees aan met een scherp vleesmes tegen de draad in. Serveer het vlees met een eigengemaakte salsa (of chimmichurri) of met een eigengemaakte BBQ-saus.

Eet smakelijk!Bron: filmpjes van youtube en wat van mezelf ...


2 opmerkingen: