maandag 29 juni 2015

Pizza (basisdeeg)

Pizzadeeg maken is veel gemakkelijker dan je denkt, als je maar het goede recept hebt. Onderstaand recept is een echt Italiaans recept voor een heerlijk basisdeeg voor ca. 4 pizza's.

Ingrediënten voor 4 pizzabodems:

  • 325 ml handwarm water
  • 25 gram verse gist (of 1 zakje gistkorrels)
  • 2 theelepels rietsuiker
  • 400 gram Italiaanse bloem (Farina tipo '00')
  • 100 gram fijne semola (griesmeel)
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie, extra vierge

Bereiding:
Vermeng de gist en de suiker in een kommetje met 100 ml van het handwarme water. Roer het mengsel glad en laat het 5-10 minuten rusten.
Zeef de Italiaanse bloem, de semola en het zout in een grote kom en meng het door elkaar. Maak in het midden een kuiltje en schenk hierin de gistoplossing. Giet de olijfolie en de overgebleven 200 ml water erbij. Roer de bloem geleidelijk met een vork van de zijkanten los door de vloeistof. Ga hiermee door tot de vloeistof verzadigd is. Bestuif nu je handen met wat bloem en kneedt de rest van de bloem door de deegmassa.
Haal het pizzadeeg uit de kom en kneed verder op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het pizzadeeg zodanig dat er een korte rol ontstaat. Draai het pizzadeeg een kwartslag en vouw het dubbel. Herhaal deze twee handelingen tot het pizzadeeg mooi soepel, glad en elastisch is (dit duurt ongeveer 10 minuten).
Leg het pizzadeeg nu in een grote, met bloem bestoven kom en strooi er ook nog wat bloem overheen. Snij met en mes een kruis in het deeg om het gelijkmatig rijzen te bevorderen. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg ongeveer 1 à 2 uur in een warme kamer rijzen. Je kan het deeg ook in een voorverwarmde oven zetten van ca. 25º C. Na 1 à 2 uur zal het volume van het pizzadeeg verdubbeld zijn.
Haal het pizzadeeg weer uit de kom en leg het op een met bloem bestoven aanrecht. Kneed het deeg goed met beide handen. Je kunt het pizzadeeg meteen gebruiken of het verpakken in huishoudfolie en in de koelkast (of vriezer) bewaren tot je het nodig hebt. Wanneer je het direct gaat gebruiken, moet je het deeg in vier ballen verdelen. 


Iedere bal rol je uit met een pizzaroller tot een grootte van ca. 25 cm Ø en klaar is je pizzabodem. Het vullen van de pizza kan nu gaan beginnen.
Eet smakelijk!

Bron: Jamie Oliver Geen opmerkingen:

Een reactie posten