woensdag 8 juli 2015

Zweedse gehaktballetjes met rijst en knolselderij

Op een koude of regenachtige zomerse dag hebben we weer zin in warm eten i.p.v. een salade. Dit keer een recept uit het boek Jamie in 15 minuten van Jamie Oliver. Een heerlijk rijstgerecht met Zweedse gehaktballetjes. Dit gerecht ga ik zeker vaker maken.


Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de rijst:

  • 1 knolselderij
  • olijfolie
  • een paar takjes verse (citroen)tijm
  • 300 gram basmatirijst
  • 200 gram jonge bladspinazie
  • versgemalen peper
  • zout

Voor de gehaktballetjes:

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • versgemalen peper 
  • zout
  • ½ bosje verse dille
  • 2 theelepels karwijzaad
  • 4 theelepels cranberryjam/compote
  • 4 eetlepels slagroom 
  • 4 eetlepels magere yoghurt


Bereiding:
De rijst:
de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Schil de knolselderij en snijd hem in kleine blokjes.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een braadpan en bak de blokjes knolselderij aan. Voeg een scheutje kokend water toe samen met wat versgemalen peper en zout. Leg de deksel op de pan,  draai het vuur hoog en roer regelmatig goed door. 
Roer de spinazie door de blokjes knolselderij in de braadpan, gevolgd door de gekookte basmatirijst en voeg naar smaak versgemalen peper en zout toe.

De gehaktballetjes:
Doe ondertussen alle gehakt met wat versgemalen peper en zout in een kom, hak de dille fijn en doe dat er bijna allemaal bij. Kneed het gehakt met schone handen door. Draai met vochtige handen kleine balletjes van het gehakt. Schep 1 eetlepel olie in de hete koekenpan, doe er de gehaktballetjes en het karwijzaad bij, draai het vuur hoog en schep de balletjes regelmatig om tot ze rondom goudbruin zijn.
Voeg de jam, de room en een paar flinke scheuten water bij de gehaktballetjes en laat de saus zachtjes pruttelen. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.

Serveer de rijst met de balletjes gehakt. Garneer met wat dille en een lepel yoghurt.

Eet smakelijk!

Bron: Jamie in 15 minuten


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen