dinsdag 4 augustus 2015

Kip op bierblik van de barbecue

Een stoere kip rechtop geroosterd op de barbecue met een bierblikje in haar achterwerk. Wij hebben gekozen voor een Hertog Jan blikje.
Het voordeel van rechtop roosteren is dat de kip krokant roostert, het vlees heel sappig blijft en het vet mooi weg kan lopen uit de kip. Daar komt bij dat de smaak voortreffelijk is.
Ingrediënten:
  • 1 scharrel kip (geen plofkip)
  • 1 blikje bier
  • 2 eetlepels grof zeezout
Kruidenrub:
  • 2 eetlepels kipkruiden 
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiding: 
Strooi het zout over het vlezige deel van de kip, zowel binnen als buiten, behalve op de rug. Verpak de kip in huishoudfolie en leg 'm twee uur in de koelkast. Spoelde kip daarna af met koud water om het zout te verwijderen. Dep de kip droog met keukenpapier.  
Vermeng de kipkruiden met de bruine suiker en de olijfolie en smeer de kip hiermee in, zowel binnen- als buitenkant.
Ondertussen de barbecue opstoken op de gebruikelijke manier. Maak aan twee kanten in de barbecue een hoopje kolen zodat er een tussenruimte ontstaat. Gebruik hiervoor houtskoolhouders of houtskoolrails. 
Open het bierblikje en gooi 1/3 deel eruit of beter nog ... drink het op!
Plaats het bierblikje in de gevogeltehouder en zet de kip op de gevogeltehouder en vouw de vleugelpunten achter de rug van de kip. Zet de kip in het midden van de barbecue en plaats het deksel op de barbecue.Zodra het sap dat uit de kip loopt helder is en de temperatuur in de borst 76°C en in de dijen 82°C is dan is de kip gaar. Het garen van de kip duurt  ongeveer 1 uur. Mocht de kip te snel bruin worden dan kun je haar altijd afdekken met aluminiumfolie.
Laat de kip 10 minuten rusten in aluminiumfolie en haal haar daarna van het blikje af.

Eet smakelijk!

Tip: 
Heb je geen houtskoolhouders plaats dan een grote aluminium saladeschaal in de tussenruimte van de kolen en vouw de randen van deze schaal om de kolen. De kolen worden zo tegengehouden door de aluminium schaal. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten