donderdag 8 oktober 2015

Chili con carne

Eindelijk eens zelf een chili con carne gemaakt. Het is een mengeling van allerlei recepten geworden. In dit recept heb ik 3 soorten bonen gebruikt, maar dat kan natuurlijk ook met twee soorten of zelfs een soort. In veel recepten wordt er chilipoeder toegevoegd. Deze heb ik vervangen door een verse chilipeper. Het resultaat was een heerlijk bonengerecht met gehakt en veel groenten. Wij hebben het gegeten met rijst, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor bijvoorbeeld couscous of brood.



Ingrediënten voor ca. 6 personen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 middelgrote wortels, in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in blokjes
  • 2 rode paprika's, in stukken
  • 1 rode peper, fijngehakt (zonder zaad en zaadlijsten)
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 blik bruine bonen van 400 gram, uitgelekt
  • 1 blik rode kidneybonen van 400 gram, uitgelekt
  • 1 blikje zwarte bonen van 200 gram, uitgelekt
  • 1 blikje mais van 150 gram 
  • 2 blikken tomatenstukjes van 400 gram (bio+)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 500 gram rundergehakt
  • 500 ml runderbouillon 
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel oregano
  • versgemalen peper
  • zout
  • 400 g zilvervliesrijst of een andere soort
  • evt. geraspte kaas

Bereiding:
Spoel de bruine bonen, de kidneybonen en de zwarte bonen in een vergiet en laat ze daarna uitlekken samen met de mais. 
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote braadpan. Voeg alle gehakte en gesneden groenten toe. Voeg de gemalen komijn, de kaneel en wat zout en peper toe. Laat alles ca. 7 minuten bakken tot de groenten zacht zijn en wat kleur hebben gekregen. Blijf ondertussen wel roeren in de pan om aanbakken te voorkomen.
Doe er dan de uitgelekte bonen en mais bij. Voeg de tomatenblokjes toe samen met de tomatenpuree. Voeg nu het gehakt in brokjes toe en steek de grootste brokken met een houten lepel stuk. Giet de runderbouillon in de pan en roer alles goed door. Giet de balsamicoazijn erbij en voeg vervolgens de oregano en ook nog een flinke snuf zout en peper toe.
Breng het mengsel aan de kook en laat het ongeveer een uur zachtjes pruttelen op laag vuur, met het deksel schuin op de pan. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Serveer de chili con carne met de rijst en de geraspte kaas.

Eet smakelijk!

Tip:
Probeer ook eens onderstaande kidneybonenschotel met paprika, gehakt en shoarmakruiden!




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen