woensdag 30 december 2015

Kwark-appelbollen

Heb je genoeg van die vette oliebollen op Oudejaarsavond, bak dan eens onderstaande kwark-appelbollen. Ze worden niet gefrituurd, maar in de oven gebakken. Ze zijn niet vet en lekker luchtig en fris van smaak door de toevoeging van geraspte appel. Binnen een half uur staan ze al op tafel.


Ingrediënten voor 12 kwarkbollen:

  • 150 g rozijnen (of een mengsel van rozijnen met cranberry's)
  • 250 gram Optimel kwark appel/kaneel (0% vet)
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 1 zakje bakpoeder
  • 250 g bloem
  • 1 appel, geschild en geraspt
  • 2 el melk
  • 1 el rietsuiker 
  • of evt. poedersuiker


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180º C.
Wel de rozijnen/cranberry's 15 minuten in handwarm water. Laat ze daarna goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
Meng in een grote kom de kwark, de olie, de eieren, het zout en het bakpoeder goed door elkaar en roer vervolgens de bloem, de geraspte appel en de rozijnen/cranberry's er goed doorheen. 
Bekleed de bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg m.b.v. twee lepels in twaalf bollen op de bakplaat. Bak de kwarkbollen in ca. 20 minuten gaar en goudbruin.


Haal na 10 minuten de bakplaat uit de oven en bestrijk de kwarkbollen met de melk en bestrooi ze met de rietsuiker. Schuif de bakplaat weer terug in de oven en bak nog 10 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn (in totaal dus 20 minuten). 
Je kan de rietsuiker ook achterwege laten en de kwarkbollen, zodra ze afgekoeld zijn, met poedersuiker bestrooien.

Eet smakelijk, een fijne jaarwisseling en een heel gelukkig en gezond 2016!


Het idee om Optimel kwark appel/kaneel te gebruiken heb ik van Rosa van Rensch & Jenny Alvares van Nee.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen