zaterdag 2 januari 2016

Oliebollenbroodpudding

De feestdagen zijn weer achter de rug. Veel mensen hebben nog aardig wat restjes in de kast of koelkast. Misschien heb je ook nog wel een restant oliebollen van Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag. Gooi deze nog niet weg, want je kan daar nog een heel lekker nagerecht van maken, n.l.een oliebollenbroodpudding. Dit recept heb ik twee jaar geleden voor het eerst gemaakt en is afkomstig van de site van Deliciousmagazine van 2 januari 2012. 



Ingrediënten:

  • 6 tot 10 oliebollen, afhankelijk van de grootte van het cakeblik en de grootte van de oliebollen
  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden en de zaadjes eruit geschraapt
  • 100 gram suiker
  • 3 grote eieren
  • snufje zout
  • boter, om in te vetten
  • 30 gram rozijnen/cranberry's, in handwarm water geweld
  • bakblik
  • Hoge ovenschaal of braadslede

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160° C.
Breng in een steelpan de melk, de room en de helft van de suiker aan de kook met samen met de vanille. 
In een kom klop je de eieren los met een garde. Daarbij voeg je de andere helft van de suiker en een snufje zout. Schenk het kokende roommengsel al kloppend bij het eimengsel en laat daarna ietsjes afkoelen. Zeef het mengsel door een fijne zeef, de eventuele grovere stukjes vanille blijven hierdoor achter.
Snijd nu de oliebollen in plakken met een dikte van 0,5 tot 1 cm. Vet het bakblik in. Leg een deel van de plakken oliebol op de bodem, zodat deze bedekt is.
Schenk wat van het roommengsel over de oliebollen. Verdeel er wat rozijnen en/of cranberry's over. Beleg met een tweede laag oliebolplakken, schenk er nog wat van het roommengsel over en verdeel er weer wat rozijnen en/of cranberry's over. Herhaal dit totdat het blik vol is. 
Laat even 15 minuten rusten, zodat het roommengsel goed in de oliebollen kan trekken. Schenk er daarna eventueel nog wat van het roommengsel bij.



Zet het bakblik in de hoge ovenschaal of braadslede en zet in het midden van de oven. Schenk nu koud water in de braadslede om het bakblik heen tot net onder de rand van het bakblik. 
Bak de oliebollenbroodpudding in ca. 40 min. Haal de vorm uit het water. Laat de oliebollenbroodpudding zeker een uur afkoelen alvorens je hem op een plat bord of serveerschaal stort. 
Snij mooie plakken van de oliebollenbroodpudding en serveer bijvoorbeeld met vanille-ijs en bijv. een rode vruchtensaus. Garneer met wat poedersuiker.

Eet smakelijk!

Bron: www.deliciousmagazine.nl

Tip: kun je geen oliebol meer zien, vries de oliebollen dan in en maak dit recept later in het jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen