maandag 28 maart 2016

Boterkoek van Rutger

Vandaag de lekkerste boterkoek ooit gebakken. Niet te zoet, niet te klef, niet te kruimelig, niet te hard… gewoon het perfecte recept van de website van Rutger van den Broek, de eerste winnaar van Heel Holland Bakt.

Ingrediënten:
Deeg:
  • 375 gram bloem
  • 340 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 270 gram witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • ½ vanillestokje, merg
overige:
  • boter, om in te vetten
  • 1 losgeklopt ei om de koek mee in te smeren


Bereiding: 
Verwarm de oven voor op 170° C. 
Vet een boterkoekvorm (Ø 22 cm) in met wat roomboter. Schraap de helft van het merg uit het vanillestokje en bewaar de andere helft voor een volgende keer (en ik verzeker je die volgende keer gaat zeker komen). Doe het merg samen met de andere ingrediënten voor het deeg in een grote kom en meng met koele handen tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in de boterkoekvorm en druk het deeg plat, dat gaat het best met de bolle kant van een natte lepel. Maak de bovenkant van het deeg mooi glad. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei m.b.v. een kwastje. Trek met een vork een ruitjesmotief in het deeg. Zet de boterkoek in het midden van de oven en bak hem ca. 35 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat de boterkoek nu gedurende 6 uur afkoelen alvorens hem uit de vorm te halen. Ik weet dat dat moeilijk is, maar het is het wachten meer dan waard. Na 6 uur is de boterkoek helemaal afgekoeld en de roomboter in de koek weer gestold, zodat bij het snijden van de boterkoek de stukjes niet kruimelen of uit elkaar vallen.

Eet smakelijk!

Bron: http://www.rutgerbakt.nl/ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten