zondag 27 maart 2016

Groentetaart met kruidenkaas, asperges, ham en kwarteleitjes

Een heerlijke frisse groentetaart met bospeen, asperges, doperwten, roomkaas en ham.
Leuk voor de Paasdagen met de kwarteleitjes, maar net zo lekker als brunch- of lunchgerecht als het geen Pasen is, of bijvoorbeeld als onderdeel van een lopend buffet.


Ingrediënten voor 4-8 personen:
  • ½ bos bospenen
  • 1 bos groene asperges
  • 100 gram diepvriesdoperwten
  • 8 kwarteleitjes
  • 1 citroen
  • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg
  • 200 gram verse roomkaas (bieslook)
  • Klein bekertje crème fraîche (125 ml)
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • handvol verse kruiden (platte peterselie/basilicum)
  • 2 ons beenham of andere ham naar keuze
  • 75 gram geraspte kaas (belegen)
  • peper en zout


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220º C. 
Schil of schrap de bospeen en verwijder de uiteinden. Snijd het houtachtige uiteinde van de asperges. Halveer de asperges en de bospeen in de lengte en kook ze 6 minuten in water met zout. Voeg na 3 min. de doperwten toe. Giet de groenten af en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
Kook de kwarteleitjes in 4 minuten hard en laat ze schrikken in koud water.
Rasp de schil van een halve citroen, let op alleen het geel van de schil. Hak de peterselie fijn en scheur de basilicumblaadjes in kleine stukjes. Vermeng de kruiden samen met de citroenrasp, de uitgeperste knoflook, de roomkaas en de crème fraîche. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit op een bakplaat. Bestrijk daarna het deeg met de kruidencrème, houd hierbij een rand van ongeveer 2 cm vrij. Vouw de rand terug tot de kruidencrème. Rol een aantal aspergehelften in de plakjes ham. Leg nu de gehalveerde bospenen, de gehalveerde asperges en de in ham gerolde asperges om en om naast elkaar op de kruidencrème met daartussen de doperwten. Bestrooi met de geraspte kaas.
Bak de plaattaart in het midden van de oven in ca. 20-25 minuten goudbruin en gaar.
Pel de kwarteleitjes en halveer ze. Het pellen gaat het gemakkelijkst als je de eitjes eerst zachtjes tussen je handen laat rollen tot de eierschil verpulverd.
Leg de halve kwarteleitjes op de taart en serveer de taart (lauw)warm of op kamertemperatuur.

Eet smakelijk!

Bron: Delicious juni 2013 (aangepast recept)


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen