dinsdag 26 april 2016

Pikante kippenlevertjes

Kippenlevertjes, je houdt ervan of je houdt er niet van. Ik ben er in ieder geval gek op. 
Het beste is kippenlevertjes te gebruiken van scharrelkippen van een goede slager. In dit gerecht wordt gebruik gemaakt van cayennepeper, maar je kunt natuurlijk ook verse rode peper gebruiken.

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 500 gram (biologische) kippenlevertjes
  • zout
  • 75 gram ontbijtspek, in dobbelsteentjes 
  • 25 gram roomboter
  • 2 uien, gesnipperd
  • 200 gram kastanjechampignons, in plakjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • cayennepeper óf paprikapoeder
  • 50 gram rozijnen, minimaal 1 uur geweekt
  • 1 dl sherry 
  • 2 dl water
  • 1 eetlepel maizena
  • basmatirijst, gekookt met een theelepel kurkuma
  • komkommersalade

Bereiding:
Week de rozijnen in de sherry met het water. Doe dit minimaal 1-12 uur van tevoren. Voordat we gaan beginnen moeten de kippenlevertjes eerst goed schoongemaakt worden. Verwijder zeentjes, vliesjes en alles wat er groenig uitziet en gooi dat weg. Snijd de kippenlevertjes in stukken. Om de kippenlevertjes zacht en mals te houden tijdens het bereiden kun je ze eerst even een minuutje koken in water. Laat ze uitlekken en bestrooi ze met zout.
Pel en snipper de uien. Snijd het ontbijtspek in dobbelsteentjes of reepjes. Snijd de champignons in plakjes. Snijd de paprika in blokjes, verwijder hierbij de steel en de zaadlijsten. Verhit de roomboter in een grote braadpan of koekenpan en bak hierin de spekblokjes uit. Voeg de uien en de champignons toe en bak deze mee tot het vocht verdwenen en het spek uitgebakken is. Voeg nu de kippenlevertjes toe en bak ca. 5 minuten al omscheppend mee op hoog vuur. Voeg vervolgens de tomatenketchup en een 'snuf' cayennepeper toe en bak nog 1 minuut. (Gebruik in het begin absoluut niet te veel cayennepeper, want het heeft een intensE hete smaak).
Voeg dan de in sherry geweekte rozijnen samen met het vocht toe aan de kippenlevertjes en breng alles aan de kook. Laat zachtjes 8 minuten koken met het deksel op de pan. Breng de saus op smaak met nog wat zout en bind de saus eventueel met wat aangelengde maizena.
Serveer de pikante kippenlevertjes met gekookte (gele) basmatirijst en geef er wat komkommersalade bij.

Eet smakelijk!

Bron: Chef-kok 'De Lage Molen'

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen