maandag 13 juni 2016

Sweet chili saus

Al heel lang staat het maken van sweet chili saus op mijn to-do-lijstje. Na enig zoek-, speur- en leeswerk op het internet kwam ik onderstaand recept tegen op de blog 'SheSimmers' van Leela Punyaratabandhu. Vanmorgen aan de slag gegaan met het recept en het resultaat is een heerlijke zoet-pittige chilisaus. De zaadlijsten en de zaden heb ik uit de pepers verwijderd, omdat ik nog maar een beginnende 'peper-eter' ben. 
De heetheid van pepers wordt bepaalt door de aanwezigheid van capsaïcine in de pepers . Deze stof bevindt zich vooral in de zaadlijsten van de chilipepers i.t.t. wat veel mensen denken dat de zaden het heetste zouden zijn. De zaden produceren geen capsaïcine, maar absorberen wel een deel van de capsaïcine uit de zaadlijsten tijdens de groei, zodat ook de zaden enigszins de heetheid meebepalen.
Je moet dus voor jezelf even bepalen of je de zaadlijsten/zaden wel/niet laat zitten.Ingrediënten voor ca. 300 ml saus:
  • 3 lange rode pepers
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ eetlepel zout
  • 1⁄4 cup = 60 ml witte azijn (b.v. appelciderazijn)
  • ½ cup = 100 gram rietsuiker (of gewone suiker)
  • 3⁄4 cup water = 180 ml water
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 eetlepels water

Bereiding:
Verwijder de steeltjes en eventueel de zaadlijsten en zaden van de pepers.
Pel de knoflooktenen. Snijd de pepers en de knoflook in grove stukken.
Pureer de peper, de knoflook, het zout, de azijn, de suiker en het water in een blender of keukenmachine tot alles fijngemalen is. Giet het pepermengsel in een steelpannetje en breng het aan de kook op middelhoog vuur. Zodra het geheel kookt, het vuur laagzetten en ca. 3 minuten zachtjes laten pruttelen tot het mengsel een beetje dikker wordt.
Meng de maïzena met de 2 eetlepels water tot een papje. Klop het maizenapapje door de chilisaus laat nog een minuutje mee pruttelen. Het maïzenapapje zorgt ervoor dat de chilisaus iets dikker wordt en de peper- en knoflookstukjes niet aan de oppervlakte gaan drijven.

Laat de chilisaus afkoelen voordat u hem in een schone glazen pot giet.
Bewaar de sweet chilisaus in de koelkast.


Eet smakelijk!

Bron: http://shesimmers.com/2009/02/how-to-make-thai-sweet-chili-dipping.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten