donderdag 23 juni 2016

Viscurry met zoete aardappelen

Een heerlijke viscurry met kabeljauw en garnalen. De zoete aardappelsmaak combineert heerlijk met de vis en de 'pittige' currysmaak. Ik heb de curry geproefd voordat de kabeljauw en de garnalen toegevoegd waren en dat smaakte ook al heerlijk, dus voor de vegetariërs onder ons gewoon de kabeljauw en de garnalen weglaten.



Ingrediënten voor 4-5 personen:

  • 600 gram kabeljauwfilet of kabeljauwhaasjes
  • 350 gram zoete aardappelen
  • 1 blik gepelde tomaten
  • ½ citroen
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper (of 2 als je van pittig houdt)
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 stukje gember ter grootte van je duim, geraspt
  • 1½ theelepel kurkuma (geelwortel/koenjit)
  • 1½ theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 3 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder (djinten)
  • ½ theelepel kaneel
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 blikje kokosmelk (270 ml Fairtrade)
  • evt. 2 eetlepels gehakte verse koriander
  • 3 grote eetlepels chutney (aardbei & ui)
  • 300 gram doperwtjes (diepvries)
  • peper
  • zout
  • 600 gram gare rijst (naar keuze)


Bereiding:
Snijd de kabeljauw in kleine stukjes en besprenkel met wat citroensap.
Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflooktenen heel fijn. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten van de peper en hak de rode peper fijn. Schil en rasp de gember. Schil de zoete aardappelen en snijd in blokjes van ca. 2 cm grootte.
Verhit de olie in een grote pan en bak hierin ca. 2 minuten de kabeljauw. Haal de vis met een schuimspaan voorzichtig uit de pan en zet apart.
Voeg nu  de gesnipperde ui, fijngehakte knoflook en rode peper en geraspte gember toe aan de achtergebleven olie in de pan. Ca. 2 minuten roerbakken. Nu de tomatenpuree toevoegen en al roerend meebakken. Vervolgens de kurkuma, de gemalen koriander, de kerriepoeder, de komijnpoeder en de kaneel toevoegen en nog 1 minuut al roerend meebakken. Voeg nu de zoete aardappelen toe en bak nog eens een paar minuten mee. Voeg nu nog de gepelde tomaten en de kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook. Laat de curry ca. 15 minuten pruttelen op laag vuur tot de zoete aardappelen zacht zijn.De laatste 5 minuten de doperwtjes  en de garnalen toevoegen. Vlak voor het opdienen de kabeljauw toevoegen een mee verwarmen. Breng op smaak met peper en zout. 
Serveer met bijvoorbeeld witte rijst en de chutney van aardbei en ui.

Eet smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen