vrijdag 4 november 2016

Shakshuka van Ottolenghi

Tot voor kort had ik nog nooit gehoord van het gerecht Shakshuka. Het is een heerlijk simpel vegetarisch gerecht wat in de basis bestaat uit uien, tomaten en eieren, maar je kan er zelf van alles aan toevoegen. Oorspronkelijk is het gerecht afkomstig uit Tunesië. De Joodse mensen in Tunesië brachten het weer naar Israël. Onderstaand shakshuka recept is een recept van Yotam Ottolenghi, een Israëlisch-Britse kok. In dit recept heb ik de verse koriander vervangen door een theelepel gemalen korianderzaad en wat meer peterselie. Wij lusten nl. geen verse koriander (helaas). 
In Israël wordt shakshuka vaak als ontbijt gegeten, maar je kan het ook als lunch- of als avondmaaltijd eten. Wij hebben het gegeten als avondmaaltijd met lekker vers brood. Heerlijk.


Ingrediënten voor 2 personen:

  • ¼ theelepel komijnzaad
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld en in halve ringen gesneden
  • 1 theelepel korianderzaad (gemalen)
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 1 gele paprika, in reepjes 
  • 2 à 3 theelepels donkerbruine basterdsuiker
  • 1 laurierblaadje
  • 3 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 1 bosje bladpeterselie, grof gehakt
  • 3 rijpe trostomaten, in blokjes (evt. zonder vel)
  • ¼ theelepel saffraandraadjes
  • snufje cayennepeper
  • zout 
  • peper
  • water
  • 4 eieren

Bereiding:
Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Verwijder het steeltje en de zaden uit de paprika's en snijd in reepjes. Ris de blaadjes van de takjes tijm en gooi de takjes weg. Ontvel de tomaten (niet echt noodzakelijk) en snijd de tomaten in blokjes. Hak de peterselieblaadjes grof.
Rooster de komijnzaadjes in een grote koekenpan zonder olie op hoog vuur ongeveer twee minuten tot je ze zachtjes hoort ploppen. Voeg dan de olijfolie toe en bak hierin de uien samen met het gemalen korianderzaad gedurende twee minuten. Voeg de paprika, suiker, laurierblaadje, tijmblaadjes en twee eetlepels van de gehakte peterselie toe. Kook het geheel op hoog vuur om een ​​mooie kleur te krijgen. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, saffraan en cayennepeper toe. Breng het geheel op smaak met zout en versgemalen peper. Zet het vuur laag en kook het geheel nog eens ca. 15 minuten tot een mooie saus verkregen is. Voeg eventueel nog wat water toe indien de saus te veel gaat indikken. Breng evt. nog verder op smaak met wat zout, peper en/of suiker. 
Zet het vuur wat hoger en maak vier kleine kuiltjes in de saus en breek hier één voor één de eieren in. Bestrooi de eieren met wat zout, leg een deksel op de pan en laat het geheel 10-12 minuten zachtjes garen totdat de eieren gestold zijn. Bestrooi met nog wat peterselie en serveer met lekker vers brood brood.

Eet smakelijk!

Bron: Yotam Ottolenghi (www.theguardian.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen