zaterdag 14 januari 2017

Bobotie met geelrys

Bobotie is een heerlijk vleesgerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken. Het gerecht bestaat uit gehakt, in melk geweekt brood, ui, knoflook, specerijen, rozijnen, chutney, abrikozenjam, amandelen en eieren.
Door de combinatie van hartig met zoet vinden kinderen dit gerecht ook vaak heel erg lekker. 
Het wordt meestal gegeten met geelrys (gele rijst) en slaai (salade), maar je kan ook kiezen voor een andere groente, bv. sperziebonen of doperwtjes. 



Ingrediënten voor 6 personen:

  • 2 bruine boterhammen (wit kan ook)
  • 250 ml melk
  • 1 kg rundergehakt
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 eetlepel abrikozenjam
  • 1 eetlepel (mango)chutney
  • 75 gram rozijntjes
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • 1 eetlepel citroensap of azijn
  • 1 theelepel garam masala
  • 3 grote eieren
  • 5 laurierbladeren
Geelrys:
  • 300-350 gram witte rijst (of basmati)
  • 1 theelepel kurkuma
  • zout
  • 50 gram rozijntjes
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel roomboter

Bereiding:
Bobotie
Verwarm de oven voor op 180º C. 
Pluk het brood in kleine stukjes en week het in de helft van de melk. Knijp het brood uit en houd de melk apart.
Verhit de olie met de boter in een grote pan en bak hierin de gesnipperde ui en de fijngehakte knoflook zachtjes aan. Voeg de kerriepoeder en de kurkuma bij het uienmengsel en bak even mee tot de geuren lekker vrijkomen. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak het rul en lichtbruin. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Voeg het uitgeknepen brood toe aan het gehaktmengsel en roer goed door. 
Voeg vervolgens de abrikozenjam, chutney, rozijntjes, geschaafde amandelen en het citroensap toe. Roer alles goed door tot het geheel goed gemengd is. Voeg als laatste nog de garam masala toe en meng dit ook goed door het gehaktmengsel.
Schep het gehaktmengsel nu over in een ingevette ovenschaal en druk het gehakt goed aan.
Kluts de eieren met de melk (ook de melk die overgebleven is van het geweekte brood) en giet het over het gehaktmengsel. Garneer met de laurierbladeren en bak in het midden van de oven ca. 50 minuten tot de eieren gestold zijn en de bobotie gaar is.



Geelrys:
Ondertussen maken we de gele rijst. Zet hiervoor een grote pan met water en zout op hoog vuur en laat aan de kook komen. Giet de rijst samen met de kurkuma, suiker en de rozijntjes in de pan en zet het vuur lager. Kook ca. 8-10 minuten tot de rijst gaar is. Giet de rijst af en roer de roomboter door de rijst.
Serveer de bobotie met de gele rijst en een groene salade.

Eet smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen