vrijdag 20 januari 2017

Rodekoolschotel met gehakt en aardappelpuree

Ruim twee jaar geleden kreeg ik van mijn collega Lizette een ontzettend lekker rode kool recept. Het is makkelijk te maken en heel erg lekker van smaak. Zo lekker dat mijn echtgenoot, die absoluut geen rode kool lust, het nu ook eet en het zelfs heerlijk vindt. Het heeft hier al vele malen op tafel gestaan. De ene keer met uien, de andere keer weer zonder uien, allebei erg lekker. Toevoeging van appel (of appelmoes) is ook erg lekker.   




Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg aardappelen, geschild
  • 100 ml melk (amandelmelk kan ook)
  • 1 klontje roomboter
  • snuf nootmuskaat
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 klein uitje, gesnipperd
  • 600 gram gekookte rode kool (vers of uit de diepvries)
  • 1 appel, geschild en in kleine stukjes
  • 1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
  • kaneel
  • versgemalen peper 
  • zout
  • geraspte belegen kaas


Bereiding:
Kook als eerste de aardappelen gaar. Verwarm de oven voor op 180º C. 
Bak het gehakt rul in een grote koekenpan. Voeg vervolgens de gesnipperde ui toe en bak eventjes mee tot de ui glazig is geworden en het gehakt lichtbruin gekleurd is. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
Bak in een andere koekenpan de appel met de suiker en bestrooi het met wat kaneel.
Voeg de rode kool bij het gehaktmengsel, gevolgd door de gebakken appelstukjes. Verwarm alles goed door tot het meeste vocht verdwenen is.
Giet de aardappelen af en stamp tot een puree. Voeg hierbij de melk, de roomboter en de nootmuskaat toe.




Doe het gehakt-rodekoolmengsel in een ingevette ovenschaal en verdeel het over de bodem. Daarbovenop de aardappelpuree verdelen en als laatste de geraspte kaas erover strooien.
Schuif de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak in ca. 25-30 minuten.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen