donderdag 5 januari 2017

Witlofrolletje met ham en kaas en aardappelpuree

Nu de feestdagen weer achter de rug zijn, is het weer tijd voor een ovenschotel met aardappelpuree en witlofrolletjes met kaas en ham. Misschien een tikkeltje ouderwets, maar hier nog steeds een populaire klassieker.


Ingrediënten voor 3 personen:
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 3 grote witlofstronken 
  • 150 ml melk
  • 30 gram roomboter
  • 1 à 1½ eetlepels honingmosterd 
  • 6 plakken kaas 
  • 6 plakken achterham
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • zout
  • versgemalen peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200º C.
Schil en was de aardappelen. Snijd de aardappelen in vieren. Zet een pan op met water en wat zout. Zodra het water kookt de aardappelen toevoegen en ca. 15-20 minuten koken tot ze gaar zijn. De aardappelen afgieten en kort droog laten dampen in de pan.
Zet nog een pan op met water en wat zout voor de witlof. Snijd de witlofstronken overlangs doormidden, verwijder de kern en evt. de lelijke bladeren. Kook de witlof ca. 8-10 minuten en laat ze daarna even uitlekken.
Voeg de melk bij de aardappelen samen met de roomboter, de nootmuskaat en wat versgemalen peper. Voeg ook de mosterd toe en maak een puree van de aardappelen met behulp van een aardappelstamper.
Voor de witlofrolletjes beginnen we met een plak kaas, daarbovenop een plak achterham en daar bovenop een halve witlofstronk, deze rollen we op en herhalen dit nog 5 maal. 
Bedek de bodem van de ovenschaal met de aardappelpuree en leg daar bovenop de witlofrolletjes met kaas en ham.
Schuif de ovenschaal in het midden van de oven en bak ca. 25 minuten tot de kaas goudbruin van kleur en gesmolten is.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen