vrijdag 17 februari 2017

Shepard's pie

Shepard's pie is een klassiek Brits gerecht met lamsgehakt en groenten. Het zusje van de Shepard's pie is de Cottage pie. De Cottage pie wordt gemaakt met rundergehakt. Het is een heerlijke ietwat kruidige ovenschotel afgedekt met een laag aardappelpuree en geraspte cheddar kaas. Makkelijk van te voren te maken. Als vegetariër kies je voor vegetarisch gehakt of laat je het vlees achterwege en daarvoor in de plaats gebruik je gekookte linzen.




Ingrediënten voor 4 personen:
  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 150 ml room
  • 2 klonten roomboter
  • 2 eierdooiers
  • versgemalen peper
  • zout
  • zonnebloemolie 
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 grote winterwortel, in kleine blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, geschild en in kleine stukjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 à 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 300 ml kippenbouillon van 1 bouillonblok
  • 2 theelepels Worcestershire sauce
  • 2 theelepels gehakt rozemarijn, alleen de blaadjes
  • 1 theelepel verse tijm, alleen de blaadjes
  • 200 gram diepgevroren doperwtjes
  • klein blikje maïs.
  • 150 gram geraspte cheddarkaas


Bereiding:
Schil en was de aardappelen en snijd ze in vieren. Kook de aardappelen in ca. 15-20 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 200º C. 
Terwijl de aardappelen koken maken we ondertussen de vulling. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak hierin de gesnipperde ui samen met de wortel en de bleekselderij gedurende 3-4 minuten. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak ca. 1 minuut mee. Voeg het rundergehakt toe en breng op smaak met peper en zout en bak 3 minuten mee. Strooi de bloem over het gehakt en roer goed door zodat het geheel bedekt is met de bloem. Voeg nu de tomatenpuree, de Worcestershire sauce, de bouillon, de rozemarijn en de tijm toe. Breng het geheel aan de kook, leg een deksel op de pan en zet daarna het vuur laag. Laat gedurende 15 minuten zachtjes sudderen. Voeg als laatste de maïs en de bevroren doperwtjes toe en meng goed door het gehaktmengsel. Zet het vuur uit.
Giet ondertussen de aardappelen af. Stamp de aardappelen en giet de melk bij de aardappelen. Voeg de boter en peper en zout naar smaak toe. Stamp tot een mooie puree ontstaat. Voeg als laatste de eierdooiers toe en meng goed door de puree.
Verspreid het gehaktmengsel over de bodem van een ingevette ovenschaal. Daarbovenop de aardappelpuree verdelen en als laatste de geraspte cheddarkaas erover strooien.
Schuif de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak in ca. 25 minuten gaar.

Eet smakelijk!

Bron: http://www.foodnetwork.com

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen