donderdag 2 maart 2017

Spaanse aardappeltortilla

De aardappeltortilla is een typisch gerecht uit de Spaanse keuken. Het is een dikke omelet van eieren, aardappelen en olijfolie. Er wordt ook wel ui en/of knoflook toegevoegd. De aardappeltortilla kan zowel koud als warm worden gegeten, als voorgerecht, als toevoeging bij een salade, of in kleine puntjes als tapa.
Ingrediënten:

  • 3 grote kruimige aardappelen (of 4 kleinere)
  • 1 kleine ui
  • olijfolie
  • 5 eieren
  • peper 
  • zout


Bereiding:
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne schijfjes of kleine blokjes. Pel en snipper het uitje. Verhit in een koekenpan een laagje olijfolie. Bak hierin de gesnipperde ui glazig. Voeg de aardappel toe en roer goed om. Zet het vuur lager, doe een deksel op de pan en laat het aardappelmengsel gedurende 25 minuten gaar worden. Zet het vuur niet te hoog, de aardappelen mogen nl. niet bruin worden. Roer het geheel wel  af en toe goed om. Zodra de aardappelen zacht en gaar zijn gieten we het aardappelmengsel in een vergiet en laten het we het uitlekken, we vangen hierbij de olie op. 
In een grote kom breken we de eieren, brengen ze op smaak met zout en kloppen de eieren met een garde tot ze gaan schuimen. Nu voegen we het uitgelekte aardappelmengsel toe en roeren dit door de eieren, doe dit snel anders gaan de eieren stollen.
Verhit ondertussen een scheutje van de opgevangen olie in een kleine tot middelgrote koekenpan en stort hierin het aardappelmengsel en druk de zijkanten en de bovenkant goed aan met een spatel. We laten de aardappeltortilla langzaam stollen op laag vuur (met eventueel een deksel op de koekenpan), dit kan wel 10-15 minuten duren. Zodra je met de spatel voelt dat de zijkanten loslaten van de pan en het eimengsel bovenop gestold is, dan is het tijd om de aardappeltortilla te draaien. Dit doen we m.b.v. een groot bord. Het bord leggen we op de koekenpan. Met één hand op het bord en de andere hand de koekenpan in de hand draaien we de koekenpan met een snelle beweging om. De aardappeltortilla ligt nu op het bord. Verhit opnieuw een klein scheutje olie in de koekenpan en schuif de aardappeltortilla nu weer voorzichtig in de koekenpan. Laat nog ca. 5 minuten garen. Laat de aardappeltortilla op een groot bord glijden en serveer lauw of op kamertemperatuur in punten.

Eet smakelijk!

Bron: my Spanish in Spain 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten