zondag 2 april 2017

Strata met ui, spinazie, ham en twee soorten kaas

Strata betekent letterlijk 'lagen'. De strata is een uit de Amerikaanse keuken afkomstige ovenschotel, die hoofdzakelijk bestaat uit laagjes van brood, kaas en eieren, eventueel afgewisseld met groenten en/of vlees. Een strata is enigszins vergelijkbaar met de broodpudding in ons land.
Organiseer je een brunch voor meerdere personen, dan is de strata een makkelijk en handig recept. Je kan het nl. de avond van te voren al maken. 's Morgens hoef je de strata dan alleen nog maar te bakken in de oven. Een echte aanrader dus.


Ingrediënten voor ca. 8 personen:

  • 300 gram diepvries bladspinazie, ontdooid
  • roomboter (of olijfolie)
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • snuf nootmuskaat
  • 2 stokbroden of 3 baguettes, in blokjes van ca. 2 x 2 cm
  • 450 gram ham in blokjes of reepjes
  • 175 gram geraspte Gruyère
  • 60 gram geraspte Parmigiano Reggiano (Parmezaanse kaas)
  • 9 eieren
  • 600 ml melk
  • 2 eetlepels Dijonmosterd

Bereiding:
Laat de spinazie in een vergiet goed uitlekken en knijp daarna het laatste vocht er voorzichtig uit met je handen. Verhit in een grote koekenpan de boter en bak hierin de uien enkele minuten tot ze zacht zijn. Voeg de spinazie toe, verwarm even mee met de uien en breng op smaak met het zout, de versgemalen peper en de nootmuskaat. Roer goed door, haal van het vuur en zet apart.
Roer in een kom de twee soorten kaas door elkaar. Vet een grote ovenschaal in met wat boter of olijfolie. Verdeel 
⅓ deel van de broodblokjes over de bodem van de ovenschaal. Verdeel ⅓ deel van het ui-spinaziemengsel over het brood gevolgd door ⅓ deel van de ham en strooi als laatste ⅓ deel van de kaas over de ham. Herhaal dit nog 2 maal. Klop de eieren samen met de melk en de Dijonmosterd. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel het eimengsel over de strata en dek de ovenschaal daarna af met huishoudfolie. Zet de ovenschaal nu voor minimaal 8 uur in de koelkast. De eieren en de melk kunnen zo goed in het brood trekken.



Zodra je de strata wil gaan bakken eerst de oven voorverwamen op 175º C. Bak de strata in het midden van de oven gedurende 45-55 minuten of tot hij gaar en goudbruin is. Laat de strata 15-20 minuten rusten alvorens aan te snijden.

Eet smakelijk!

Bron: www.homemadeinterest.com

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen