donderdag 29 juni 2017

Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Op het internet zwerven vele recepten van Marokkaanse gehaktballetjes. Hieronder volgt een recept waaraan ik m'n eigen draai heb gegeven. In de meeste recepten wordt er gebruik gemaakt van lamsgehakt, ik heb gekozen voor rundergehakt. Voor de binding van het gehakt heb ik panko, Japans broodkruim gebruikt en voor de milde paprikapasta heb ik de milde Ajvar uit Kroatië gebruikt. Door het gebruik van meerdere internationale ingrediënten kunnen we eigenlijk niet meer spreken van Marokkaanse gehaktballetjes geloof ik, maar dat neemt niet weg dat ze wel erg lekker zijn. Wij hebben de gehaktballetjes gegeten met bulgur en gegrilde groenten uit de oven.


Ingrediënten voor 4 personen (ca. 20-24 gehaktballetjes):
Gehaktballetjes:
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 1 ei
  • 40 gram panko (Japans broodkruim)
  • versgemalen peper
  • zout
Tomatensaus:
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 eetlepel ras el hanout
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • 1 eetlepel milde paprikapasta zoals bv. milde biber salcasi (Turks) of Podravka Ajvar Mild (Kroatië)
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 200 ml bouillon van 1 bouillonblok
  • Handvol verse platte peterselie

Bereiding:
Pel en snipper de beide uien heel fijn. Vermeng het gehakt met het ei, de panko en de helft van de gesnipperde uien (de andere helft is bestemd voor in de tomatensaus). Kneed alles goed door het gehakt. Breng het gehaktmengsel op smaak met versgemalen peper en zout. Vorm een grote bal van het gehaktmengsel en deel deze bal in vier kleine ballen. Van elke bal vorm je nu 5 of 6 kleinere balletjes van elk ca. 25 à 30 gram. Je krijgt dan uiteindelijk 20 à 24 balletjes. Zet de balletjes even apart. We gaan nu eerst verder met de tomatensaus. Pel en hak de knoflook heel fijn. Gebruik voor het bakken van de gehaktballetjes een tajine. Heb je geen tajine dan gebruik je gewoon een grote koekenpan of braadpan. Verhit de olijfolie in de tajine of pan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Zodra ze mooi van kleur zijn haal je ze uit de pan en zet je ze apart. In de pan bakken we nu de tweede helft van de  gesnipperde ui en de fijngehakte knoflook aan. Voeg nu de gemalen koriander, ras el hanout, paprikapoeder en de milde paprikapasta toe en bak een minuutje mee om de smaken goed los te laten komen. Voeg de tomatenblokjes toe en de bouillon. Roer goed door. Als laatste voegen we de gehaktballetjes weer toe en laten het geheel met het deksel op de pan/tajine op een laag vuurtje ca. 20 minuten zachtjes stoven. Hak de platte peterselie fijn en strooi over de gehaktballetjes.
Serveer de gehaktballetjes b.v. met bulgur en gegrilde groenten uit de oven of gewoon met lekker brood en een groene salade.

Eet smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen