zaterdag 24 juni 2017

Roti met kip

Roti is van oorsprong een gerecht uit India. Vanuit India is de roti in Suriname terechtgekomen en vanuit Suriname is de roti weer terechtgekomen in Nederland. De naam roti is eigenlijk de benaming van de pannenkoek. Roti wordt meestal met een aantal bijgerechten geserveerd zoals ui, knoflook, vlees, kousenband, aardappelen en hardgekookte eieren, welke op smaak worden gebracht met masalakruiden, rode peper (meestal Madame Jeanette) en bouillon. Zelf houd ik niet zo heel erg van de hete Madame Jeanette peper, dus deze hete peper hebben we ingeruild voor de mildere variant, de Spaanse rode peper. Kies je toch voor de Madame Jeanette, voeg deze dan in zijn geheel toe en blijf constant je gerecht proeven. Zorg ervoor dat de peper niet openbreekt, want dan wordt de roti heel erg snel pittig. Kun je geen kousenband krijgen, dan kun je deze ook vervangen door sperziebonen of snijbonen.






























Ingrediënten voor 4 personen:
  • zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 à 3 teentjes knoflook)
  • 2 à 3 eetlepels masalakruiden
  • 500 gram kippendijfilets
  • zout
  • versgemalen peper
  • 400 gram vastkokende kleine aardappelen (met schil)
  • 1 rode peper (evt. Madame Jeanette)
  • klein blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 750 ml kippenbouillon van twee kippenbouillonblokjes
  • 500 gram kousenband (of sperziebonen)
  • 4 hardgekookte eieren (zie recept)
  • klontje roomboter
  • 4 rotivellen (of evt. tortillawraps)

Bereiding:
Kook de eieren hard en laat ze afkoelen.
Pel en snipper de ui. Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn. Verhit in een grote (koeken)pan de olie. Fruit hierin de gesnipperde ui en de gehakte knoflook met wat masalakruiden. 
Snijd ondertussen de kippendijfilets in stukken. Bestrooi de kip met zout en versgemalen peper. Schep de ui en knoflook uit de pan en houd apart. Bak de kip in dezelfde pan met wat olie en wat masalakruiden op middelhoog vuur ca. 5 minuten lichtbruin. 
Ondertussen wassen we de aardappelen en snijden ze in vieren.
Snijd de rode peper in kleine stukjes (verwijder eventueel eerst de zaadjes en zaadlijsten).
Gooi nu de uien, knoflook, rode peper, de rest van de masalakruiden en de tomatenpuree bij de kip. Roer alles goed door en voeg dan de aardappelen toe. Nogmaals goed doorroeren. Vervolgens de kippenbouillon in etappes toevoegen. Zorg bij het toevoegen van de bouillon dat de kip en de aardappelen niet helemaal onderstaan. We laten het geheel zachtjes pruttelen. Zodra de bouillon begint te verdampen weer wat toevoegen tot alle bouillon op is en de aardappelen gaar zijn. Dit duurt ongeveer 45-60 minuten.
Ondertussen maken we de kousenband schoon en snijden ze in kleine stukjes. We voegen de kousenband ongeveer 20 minuten voor het einde van de kooktijd toe aan de aardappelen en de kip en laten het zachtjes mee pruttelen tot ook de kousenband gaar is.
Ondertussen pellen we de hardgekookte eieren en bakken ze in een koekenpan met de roomboter in ca. 5 minuten rondom bruin en krokant.
Als de aardappelen en de kousenband gaar zijn, verwarmen we de rotivellen in de magnetron.
Leg de rotivellen plat of opgevouwen op de borden en schep de kip, aardappelen met de saus, kousenband en het ei erop of erbij.
Het is gebruikelijk om de roti met je handen te eten. Je breekt een stukje van het rotivel af en met het stukje rotivel in je hand pak je de bijgerechten en eet ze op. Bestek erbij is wel zo makkelijk.

Eet smakelijk! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten