zondag 23 juli 2017

Griekse moussaka

Dochter en schoonzoon zijn net terug van hun vakantie uit Rhodos en om nog even in de Griekse sferen te blijven heb ik van het weekend een echte Griekse moussaka gemaakt.
Dit wordt m'n tweede moussakagerecht op m'n blog. Het is een (vertaald) recept van Akis Petretzikis, de eerste winnaar van de Griekse Masterchef in 2011. In de meeste originele Griekse recepten worden de groenten vooraf in olie gebakken. Dit zorgt ervoor dat de groenten veel olie 'opzuigen' en dus best vet zijn. Akis 
Petretzikis bakt de groenten in dit recept niet in de olie maar in de oven. De moussaka wordt hierdoor veel minder vet en dus ook gezonder. Het eindresultaat was weer heerlijk.


Ingrediënten voor 4-6 personen:
voor de groenten:
  • olijfolie
  • 700 gram aardappelen, voorgekookt in plakjes
  • 1 ui
  • 2 aubergines
  • 1 courgette
  • zout
  • versgemalen peper
  • tijm (alleen de blaadjes)
voor de gehaktsaus:
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook 
  • 600 gram rundergehakt
  • zout
  • versgemalen peper
  • ¼ theelepel kruidnagelpoeder
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 theelepel suiker
voor de bechamelsaus:
  • 65 gram roomboter
  • 65 gram bloem
  • 650 ml melk
  • versgemalen peper
  • ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eidooiers

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200º C. Vet een grote ovenschaal in met wat olie.
Pel de ui en snijd in dunne halve ringen. Doe de voorgekookte schijfjes aardappel in een grote kom. Giet een scheutje olijfolie over de aardappelen en bestrooi met wat tijmblaadjes, zeezout en versgemalen peper. Hussel goed door elkaar en verdeel de aardappelen in een enkele laag over de bodem van de ovenschaal. Verdeel over de aardappelen de halve uienringen. Bak 20 minuten in het midden van de oven tot de aardappelen zacht worden en goudbruin kleuren.
Ondertussen snijden we de aubergine in dunne plakken. Doe de aubergineplakken in een grote kom. Giet een scheutje olijfolie over de aubergineplakken en bestrooi met wat tijmblaadjes, zeezout en versgemalen peper. Hussel goed door elkaar.
Haal de ovenschaal uit de oven en verdeel de aubergineplakken in een enkele laag over de aardappelen en de ui. Bak nog eens 20 minuten in het midden van de oven.
Ondertussen snijden we de courgette in dunnen plakjes. Doe de courgetteplakjes in de grote kom. Giet een scheutje olijfolie over de courgetteplakjes en bestrooi met wat tijmblaadjes, zeezout en versgemalen peper. Hussel goed door elkaar.
Haal de ovenschaal uit de oven en verdeel de courgetteplakjes in een enkele laag over de aubergineplakken. Bak nog eens 20 minuten in het midden van de oven.
Ondertussen gaan we verder met de gehaktsaus. Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui glazig. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak zachtjes mee. Voeg nu de kruidnagelpoeder en de kaneelpoeder toe en roer goed door. De smaken van de specerijen komen nu goed vrij. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en een theelepel suiker en roer goed door het uienmengsel. Voeg nu het gehakt toe, breng op smaak met zout en peper en bak  het vlees in ca. 5 minuten rul. Voeg de  tomatenblokjes toe en bak 5-10 minuten mee met het gehakt. Zet het vuur uit als de meeste vloeistof is verdampt en zet de saus apart.
We gaan nu verder met de bechamelsaus. 
Zet een middelgrote pan op een middelhoog vuur. Voeg de boter in de pan en laat smelten. Roer de bloem door de gesmolten boter. Laat het mengsel 2 tot 3 minuten op een laag vuur pruttelen zodat de bloem gaart, wel blijven roeren. Schenk er vervolgens een scheut melk bij en blijf goed roeren tot al het vocht kookt en het mengsel bindt. Voeg de volgende scheut pas toe als het mengsel geheel glad is geroerd. Wanneer alle melk is toegevoegd de saus nog 2-3 minuten koken. Haal de saus van het vuur, voeg nu de Parmezaanse kaas toe en roer goed door. Breng op smaak met nootmuskaat en versgemalen peper. Voeg twee eidooiers toe, roer goed door en klaar is de saus.
Voeg 1/3 van de bechamelsaus toe aan de gehaktsaus. Roer goed door en giet over de aardappel- en groentelagen in de ovenschaal. Giet de rest van de bechamelsaus over de gehaktsaus. Maak de bovenkant glad m.b.v. een spatel. Bak de ovenschaal 25-30 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant goudbruin kleurt.
Haal de ovenschaal uit de oven en laat even 10 minuten afkoelen alvorens de moussaka te serveren. Lekker met een groene en/of tomatensalade.

Eet smakelijk!

Bron: www.akispetretzikis.com/el/categories/lachanika/moysakas  





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen