vrijdag 26 januari 2018

Gestoofde varkenswangetjes met pastinaak-wortelstamppot

Bij onze plaatselijke keurslager Hans Compeer heb ik onlangs varkenswangetjes gekocht. Op het moment van kopen wist ik nog niet hoe ik ze klaar zou gaan maken, maar van de week is het er dan toch van gekomen. Ik heb de wangetjes gestoofd in bruin bier van Leffe. Het resultaat was een verrukkelijk stoofpotje met waanzinnig mals vlees, zacht van smaak en heel zacht van structuur. Zorg wel dat je vliezen van de wangetjes goed verwijderd zijn.Wij hebben het vlees gegeten met een stamppot van aardappel, wortel, pastinaak en gebakken ui.



Ingrediënten voor 4 personen:
Vlees
  • 1 kg varkenswangetjes, ontvliesd
  • klontje boter
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • versgemalen peper en zout
  • 2 flesjes Leffe bruin
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 kruidnagels
  • 3 laurierbladeren
  • aantal takjes tijm
  • aantal steeltjes platte peterselie
  • keukentouw
  • 2 witte boterhammen
  • 2 eetlepels Dijonmosterd
Stamppot
  • 1 kg kruimige aardappelen, in stukjes
  • 500 gram wortelen, in stukjes
  • 500 gram pastinaak, in stukjes
  • versgemalen peper en zout
  • 100 ml melk
  • 2 klontjes boter
  • 1 ui, in halve ringen


Bereiding:
Vlees
Snijd de varkenswangetjes in tweeën en bestrooi ze met versgemalen peper en zout. Pel en snipper de ui. Pel en pers de knoflook. Smelt een klontje boter in een braadpan en bak de wangetjes in twee gedeelten op hoog vuur om en om tot ze goudbruin van kleur zijn. Haal ze uit de pan en voeg nu de gesnipperde ui en knoflook toe. Stoof enkele minuten in de hete boter. Voeg de wangetjes weer toe in de pan. Giet het bier bij het vlees en laat aan de kook komen. Zet het vuur daarna laag. Voeg de kruidnagels toe en de bruine suiker. Bind de laurierbladeren, de tijm en de peterselie bij elkaar met keukentouw en leg bij het vlees in de pan. Smeer twee witte boterhammen in met Dijonmosterd en leg ze bovenop het vlees in de pan en leg het deksel op de pan. Laat het vlees ca. 2-4 uur op een laag pitje sudderen. Zorg wel dat het vlees niet droog komt te staan. Voeg dan evt. wat water toe. Breng eventueel nog op smaak met versgemalen peper en zout.
Stamppot
Schil de aardappelen en snijd in stukjes. Schil de wortelen en de pastinaken en snijd in stukjes. Voeg de aardappelen en de groenten in een grote pan met water en zout en breng aan de kook. Laat ca. 20-25 minuten koken. Pel ondertussen de ui en snij in halve ringen. Smelt een klontje boter in een koekenpan en stoof hierin de ui zachtjes gaar.  Giet de aardappelen en de groenten af. Voeg de melk en een klontje boter toe en stamp alles fijn. Voeg eventueel nog wat melk toe als de stamppot te droog is. Meng dan de gebakken ui door de stamppot en breng verder op smaak met peper en zout.
Serveer de stamppot samen met de varkenswangetjes. Giet evt. nog extra jus over de wangetjes.

Eet smakelijk!

Bron vlees: aangepast recept van Jeroen Meus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten