woensdag 28 februari 2018

Freekeh salade met pompoen, spinazie, biet en ahorn-Dijon-dressing

Ongeveer een week geleden heb ik de freekeh salade met wortel, rode biet en geitenkaas geplaatst, vandaag komt daar nog een freekeh salade bij. Dit keer met pompoen, rode biet, spinazie, rozijnen, walnoten en een heerlijke ahorn-Dijon-dressing. 




Ingrediënten voor 4 personen:
  • 150 gram freekeh
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 450 gram pompoen
  • 1 eetlepel ahorn siroop (maple syrup)
  • 250 gram gekookte rode biet
  • 300 gram spinazie
  • 1 teentje knoflook
  • versgemalen peper
  • zeezout
  • 75 gram rozijnen
  • 65 gram walnoten
Ahorn-Dijon-dressing:
  • 6 eetlepels olijfolie (extra vierge)
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 1 eetlepel ahornsiroop (maple syrup)
  • 1 eetlepel sinaasappelsap
  • 2 theelepels Dijon mosterd
  • 1 theelepel zout
  • 1/4 theelepel zwarte peper

Bereiding:
Kook de freekeh in een pan met water en wat zout in ca. 20 minuten gaar. Giet de freekeh af, voeg een eetlepel olijfolie door de freekeh en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200º C.
Snijd de rode biet in  stukken van ca. 2 cm. Schil de pompoen en snijd de pompoen in blokjes van 2 x 2 cm. Doe de blokjes pompoen in een schaal en besprenkel ze met 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel ahornsiroop, 1 theelepel zout en 1/2 theelepel peper. Hussel goed door elkaar en leg de pompoenblokjes daarna op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de pompoenblokjes 15-20 minuten in het midden van de oven. Halverwege de baktijd de pompoenblokjes draaien en de rode biet toevoegen aan de pompoen en de laatste 8-10 minuten meebakken. 
Pel ondertussen de knoflook en hak heel fijn. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een grote wok- of koekenpan en voeg de knoflook toe en bak even kort in de hete olie. Leg nu steeds een flinke handvol spinazie in de koekenpan en roer tot ze geslonken is. Ga door tot alle spinazie geslonken is. Breng op smaak met wat zout en versgemalen peper. Haal de spinazie uit de pan en laat uitlekken in een vergiet.
Ahorn-Dijon-dressing:
Meng de appelciderazijn, ahornsiroop, sinaasappelsap, Dijon mosterd, zout en peper goed door elkaar. Giet vervolgens zachtjes de olijfolie toe en blijf roeren tot alles goed gemengd is. (Je kunt alle ingrediënten ook samen schudden in een glazen pot).
Vermeng de pompoen, rode biet, spinazie en de rozijnen met de freekeh en verdeel de salade over de borden. Brokkel de walnoten over de salade. Giet als laatste de ahorn-Dijon-dressing over de salade.

Eet smakelijk!

Bron: http://www.wellplated.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten