Overheerlijke Oosterse gehaktballetjes. Lekker bij de borrel, bij de lunch of bij een buffet. Makkelijk van tevoren te maken, zowel koud als warm erg lekker, alhoewel ik zelf de voorkeur geef voor de warme variant. De smaak komt dan nog beter naar voren.
Ingrediënten voor ca. 25 balletjes:
500 gram rundergehakt (of h.o.h. gehakt)
1 ei
2 beschuiten, fijngemalen
plantaardige olie
klontje roomboter
Boemboe:
1 klein uitje
1 teentje knoflook
klein blokje trassi
1 theelepel sambal
1 theelepel djinten
1½ theelepel ketoembar
½ theelepel zout
beetje versgemalen peper
1 eetlepel ketjap manis
1 theelepel gula djawa
Voor de ketjapsaus:
1 klein uitje, heel fijn gesnipperd
2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 theelepel sambal
100 ml ketjap manis
1 eetlepel witte wijnazijn
4 eetlepels water
2 theelepels gula djawa
Voor de garnering:
1 bosuitje, in kleine ringetjes
2 eetlepels sesamzaad, geroosterd
Bereiding: Als eerste maken we de boemboe door alle ingrediënten voor de boemboe in een blender fijn te malen. Verhit wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de boemboe gedurende 2 minuten. Schep daarna de boemboe uit de pan en vermeng met 1 theelepel gula djawa en 1 eetlepel ketjap manis. Laat het vervolgens afkoelen.
Meng het ei en de fijngemalen beschuiten door het gehakt, gevolgd door de afgekoelde boemboe. Zet het gehaktmengsel afgedekt voor ca. 1 uur in de koelkast om de smaken goed in te laten trekken. Draai balletjes van het gehakt (ter grootte van een pingpongballetje). Bak de balletjes in een grote pan in wat olie en een klontje boter rondom bruin en gaar. Ketjapsaus: Verhit wat olie in een steelpannetje en fruit hierin de gesnipperde ui, de uitgeperste knoflook en de sambal gedurende 2 minuten. Voeg vervolgens de ketjap, de azijn, het water en de gula djawa toe. Laat het geheel ca. 10 minuten zachtjes pruttelen totdat de saus iets ingedikt en glanzend is. Serveer de gehaktballetjes op een schaal, giet de ketjapsaus over de balletjes. Als garnering wat ringetjes bosui en geroosterde sesamzaadjes. Eet smakelijk! Tip: Gula djawa is goed te vervangen door donkerbruine basterdsuiker.
De pompoenen zijn weer volop verkrijgbaar, daarom dit keer eens een overheerlijke curry met pompoen en spinazie. De curry heb ik gemaakt met de curry madras melange van Jonnie Boer. Deze curry madras bevat de volgende ingrediënten: paprika, kurkuma, ui, korianderzaad, witte peper, knoflook, komijnzaad en fenegriekzaad. In deze curry heb ik kippendijfilet toegevoegd, maar de vegetariërs kunnen die uiteraard gewoon achterwege laten.
Ingrediënten voor 4 personen:
300 - 350 gram pandanrijst
40 gram cashewnoten
zonnebloemolie
400 gram kippendijfilets
600 gram Hokkaido pompoen (of flespompoen)
stukje gember ter grootte van je duim
½ rode peper
2 eetlepels curry madras van Jonnnie Boer
1 blik kokosmelk
2 eetlepels sojasaus
400 gram gewassen spinazie
peper en zout
Bereiding: Kook de pandanrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit een koekenpan op hoog vuur en rooster hierin de cashewnoten, zonder olie, goudbruin. Haal uit de pan en zet apart. Schil en rasp de gember. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de rode peper en hak fijn. Snijd de kippendijfilets in stukjes. Schil de pompoen, verwijder de pitten en de draden en hak in blokjes van ca. 2x2 cm. Verhit ondertussen een scheut zonnebloemolie in een grote koekenpan of hapjespan en fruit hierin de geraspte gember, de fijngehakte rode peper en de curry madras gedurende 1 minuut op laag vuur. Voeg dan de kippenblokjes toe en bak enkele minuten mee. Voeg vervolgens de pompoenblokjes en de kokosmelk toe en een halve liter water, dek de pan nu af en laat ca. 10 minuten zachtjes koken. Zorg dat de curry niet droog kookt. Scheur daarna de spinazie klein boven de pan en laat, eventueel in delen, slinken. Voeg eventueel nog een extra scheutje water toe als je de saus wilt verdunnen. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de pandanrijst en de pompoencurry over de borden. Bestrooi met de cashewnoten. Eet smakelijk! Bron: Hellofresh (aangepast)