Een typisch Hollands broodje is natuurlijk een 'Broodje Bal'. Verkrijgbaar in iedere snackbar, maar zo gemakkelijk zelf te maken. Lekker met wat rauwkost en een sausje op een doormidden gesneden broodje en bestrooid met wat gedroogde gebakken uitjes voor een lekker knispertje.
Ingrediënten voor 2 personen:
2 witte broodjes naar keuze
boter
2 warme gehaktballen van oma
plukje sla en/of rauwkost naar keuze
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel chilisaus
1 theelepel sambal
2 eetlepels gedroogde gebakken uitjes (b.v. van Conimex of Go-Tan)
Bereiding: Maak de gehaktballen van oma. Snijd de broodjes doormidden en besmeer ze met wat boter. Meng de mayonaise, chilisaus en sambal met een kleine garde of vork. Beleg de onderste helft met wat sla en/of rauwkost naar keuze. Snijd de gehaktbal in dikke plakken en leg op de rauwkost. Lepel de saus over de bal en bestrooi met wat gedroogde gebakken uitjes. Bedek het geheel met de bovenste helft van het broodje (staat niet op de foto). Houd servetten bij de hand. Eet smakelijk!
Je kent ze misschien wel de gehaktballen van oma. Zo ouderwets, maar toch zo lekker. Lekker bij stamppot, een ouderwetse 'prak', op een broodje of gewoon uit het vuistje. Zelf ben ik nu ook een oma, dus hieronder mijn recept van de gehaktballen van oma. Gebruik je grote eieren, dan is 1 ei voldoende voor 500 gram gehakt. Gebruik je kleine biologische eieren, dan kun je wel 2 eieren gebruiken.
Ingrediënten voor 4 grote ballen:
500 gram rundergehakt
flinke klont (room)boter
1 klein uitje, gesnipperd
2 kleine biologische eieren of 1 groot ei
3 eetlepels ketjap manis
1 theelepel sambal manis
½ theelepel nootmuskaat
½ theelepel paprikapoeder
zout
peper
2 (volkoren) beschuiten
paneermeel
Bereiding: Pel en snipper het uitje fijn. Klop in een grote schaal de twee eieren los samen met het gesnipperde uitje, ketjap manis, sambal manis, nootmuskaat, paprikapoeder, peper en zout. Als alles goed gemengd is voeg je het gehakt en de twee verkruimelde beschuiten toe. Goed mengen en wanneer alles goed door het gehakt gemengd is, draai je er vier mooie ballen van. Strooi wat paneermeel op een plat bord en rol de gehaktballen door het paneermeel tot ze aan alle kanten bedekt zijn. Leg de ballen ca. 1 uur afgedekt in de koelkast om op te stijven. Verhit in een braadpan de (room)boter en bak hierin de gehaktballen rondom bruin. Giet daarna een klein kopje water toe en laat nog ca. 30 minuten met het deksel op de pan garen. Eet smakelijk!
Voor de echte vleesliefhebber geef je met dit recept een heerlijke draai aan je traditionele runderstoofschotel en is perfect voor de lente en de zomer. De enige toevoeging die je doet bij deze runderstoof is je eigengemaakte BBQ saus. Voor 1 kg vlees maak je twee maal de hoeveelheid van dit recept. Het recept is overigens van Jan Willem Huffmeijer (http://www.b4men.nl). De saus is in een half uurtje gemaakt en is veel lekkerder dan de saus uit de winkel. En na zo'n 5 uurtjes stoven in de oven is de smaak van de barbecuesaus helemaal in het vlees getrokken. Heerlijk!
Bereiding: Maak als eerste de BBQ saus en laat de saus helemaal afkoelen. Verwarm de oven voor op 160º C. Smeer het vlees m.b.v. een kwastje aan beide zijden in met 1 eetlepel olijfolie. Bestrooi het vlees daarna aan beide zijden met zeezout en versgemalen peper. Verhit twee eetlepels olijfolie in een grote gietijzeren braadpan op middelhoog vuur. Zodra de olie heet is bak je het vlees mooi bruin, ca. 2 à 3 minuten per kant. Voeg dan de BBQ saus bij het vlees en til de stukken vlees even op zodat er ook wat van de saus onder het vlees kan lopen. Plaats het deksel op de braadpan en schuif de pan in het midden van de oven en bak het vlees gedurende 4 tot 5 uur. Halverwege de braadtijd even het vlees voorzichtig omdraaien. Eventueel een scheutje water toevoegen als het vlees te droog komt te staan. Serveer het vlees bijvoorbeeld met gebakken aardappeltjes en sperziebonen. Eet smakelijk!
Te veel gegeten tijdens de Paasdagen? Dan is het nu weer tijd voor een gezonde salade. Je kent waarschijnlijk wel de rijke smaakvolle maaltijdsalades van AH. Lekker als lunch of avondmaaltijd en ook handig om mee te nemen. Deze salades kun je natuurlijk ook heel gemakkelijk zelf maken. Ik heb in onderstaand recept de spinazie quinoa salade met noten nagemaakt en het resultaat was heerlijk. De sojaboontjes zijn verkrijgbaar bij AH, vers en ook diepgevroren van Bonduelle. Zelf koop ik ze diepgevroren in de toko. Ze zijn ook verkrijgbaar in blik, maar die vind ik echt niet lekker. De dressing is heel gemakkelijk te maken in een pot met schroefdeksel.
Ingrediënten voor 2 personen: Salade:
100 gram quinoa
1 groentebouillontablet
zout
80 gram sojaboontjes (edamame)
200 gram spinazie
½ komkommer
half bosje radijs (8 à 10 radijsjes)
100 gram geraspte wortel
75 gram rucola of andere sla
60 gram ongezouten gemengde noten (zaden/pitten)
Dressing:
60 ml rijstazijn
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel sesamolie
2 theelepels suiker
½ theelepel geraspte gember
Bereiding:
Salade: Breng een pan met water en een groentebouillontablet aan de kook. Spoel de quinoa af in een zeef. Doe de quinoa in een pan met water en de groentebouillontablet. Breng aan de kook en laat 10 minuutjes zachtjes doorkoken. Giet de quinoa daarna af in een zeef. Laat goed uitlekken en afkoelen. Breng een tweede pan met water en zout aan de kook. Doe de bevroren sojaboontjes (edamame) in het kokende water en breng dat weer aan de kook. Kook de sojaboontjes 3-4 minuten en spoel ze daarna direct af in een vergiet met koud stromend water, zodat ze niet verder garen. Laat goed uitlekken en afkoelen. Snijd de spinazie indien de bladeren heel groot zijn in grove stukken. Halveer de komkommer in de lengte en snijd dunne halve plakjes. Snijd de radijsjes in plakjes en daarna in dunne reepjes. Hak de gemengde noten grof. Dressing: Vermeng de rijstazijn, sojasaus, citroensap, suiker en gember in een pot met een schroefdeksel en schud het geheel goed door elkaar. Meng alle groenten met de quinoa en serveer de salade met de dressing en de grof gehakte noten. Eet smakelijk! Bron: AH maaltijdsalades