woensdag 26 maart 2014

Pompoensoep met zoete aardappelen en blauwe kaas

Een heerlijke zachte soep, lekker met de gepureerde blauwe kaas en karnemelk. Ik heb Danish blue gebruikt, maar je kan natuurlijk ook een andere blauwe kaas gebruiken zoals bv. gorgonzola, roquefort of een blue stilton. De marsala in dit gerecht heb ik achterwege gelaten, omdat ik het niet in huis had. Zonder de marsala was het al een super lekkere soep, maar de volgende keer ga ik het zeker proberen mét de marsala.






















Ingrediënten voor 6-8 kommen:
  • 1 ui, grof gehakt
  • 1 flespompoen (ongeschild), pitten en draden verwijderd en in kleine blokjes
  • 500 g zoete aardappelen, in schijven van 1½ cm dik
  • olijfolie
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 1½ liter groentebouillon
  • 125 ml marsala
  • 125 g blauwe kaas, verkruimeld
  • 250 ml karnemelk

Bereiden:
Verwarm de oven tot 200 °C.
Leg de stukken pompoen, de schijven zoete aardappel en de grof gehakte ui  op een bakplaat met bakpapier. Sprenkel er wat olie over en bestrooi ze met de kaneel en de nootmuskaat. Rooster ze 1 tot 1½ uur in de oven tot ze zacht en goudbruin zijn.
Haal ze uit de oven.
Voeg de groentebouillon toe aan de groenten. Pureer de groenten met een staafmixer. Doe de gepureerde groenten in een pan.
Wanneer je je soep voor het serveren opwarmt, doe je de marsala erbij en proef of er nog zout en peper bij moet. Als de soep te dik is naar je zin, moet je er misschien nog wat water door roeren.
Terwijl je de pompoensoep verwarmd op laag vuur, pureer je ondertussen de blauwe kaas en de karnemelk in een schone blender en giet het mengsel in een kannetje. Sprenkel bij het serveren wat van dit mengsel over de soep. Laat het kannetje op tafel staan, zodat je gasten er meer van kunnen nemen als ze willen.

Eet smakelijk!

Bron: Nigella’s kerst – Nigella Lawson

zondag 23 maart 2014

Flapjacks (havermoutkoek)

Een flapjack is een soort platte koek, die gebakken wordt in de oven van boter, suiker en havermout. Eventueel kan er honing, jam, (appel)stroop of muesli worden gebruikt. Deze koek komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en wordt gegeten bij de thee als de kinderen uit school komen. Wij hebben ze gewoon op zaterdagmiddag gegeten... heerlijk!





Ingrediënten:
  • 200 gram boter
  • 200 gram rietsuiker (fairtrade)
  • 360 gram havermout
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 3 eetlepels abrikozenjam, losgeroerd in 2 eetlepels water
  • 2 eetlepels kaneel

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180º C.
Zet een pan op het vuur en laat hierin de boter smelten. Voeg de rietsuiker en de appelstroop toe en roer tot alle suiker is opgelost en er een egale gladde siroop ontstaat. Haal de pan van het vuur. 
Meng vervolgens in een grote kom de havermout met de kaneel goed door elkaar en giet de suikersiroop in een keer bij de havermout. Meng alles heel goed door elkaar, zodat alle havermout in aanraking komt met de siroop.
Bekleed een ovenschaal met bakpapier en doe de helft van het havermoutmengsel in de ovenschaal en druk met de bolle kant van een lepel alles goed en stevig aan.
Smeer hier een dun laagje van de met water vermengde abrikozenjam overheen en verdeel de rest van het havermoutmengsel er overheen. Weer goed en stevig aandrukken met de bolle kant van een lepel. 
Zet de ovenschaal in de oven en bak de koek 30 à 35 minuten tot hij gaar en goudbruin is. Als je de koek uit de oven haalt voelt hij nog zacht aan. Laat hem nu eerst in de ovenschaal afkoelen, hij wordt dan vanzelf stevig.
Als de koek afgekoeld is kun je hem met het bakpapier uit de schaal tillen en op een snijplank in repen, stukken of punten snijden.

Eet smakelijk!

donderdag 20 maart 2014

Lasagne met spinazie, gehaktsaus en cottage cheese (hüttenkäse)

Een heerlijke lasagne in een vetarme uitvoering. 
Toen ik het recept voor de eerste keer las dacht ik... lasagne met hüttenkäse ... dat lijkt me niks, toch geprobeerd en het was heerlijk. Het is nu al jarenlang een favoriet gerecht bij ons in huis.



Ingrediënten voor 4 personen:
olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
500 gram mager rundergehakt
1 blik tomatenblokjes (Bio+)
1 tl gedroogde Italiaanse kruiden (of verse kruiden)
400 gram cottage cheese (hüttenkäse)
300 gram verse spinazie
250 gram verse lasagnebladen
zout en versgemalen peper
Bechamelsaus:
30 gram boter
30 gram bloem
3 dl (magere) melk
snuf nootmuskaat
40 gram Parmezaanse kaas

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit de olijfolie in een koekenpan, fruit de ui ca. 4 min. Voeg de knoflook en het gehakt toe. Bak het gehakt rul en bruin. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en de kruiden toe, breng aan de kook en laat de gehaktsaus met het deksel op de pan 10 minuutjes pruttelen. 
Verhit in een andere koekenpan wat olijfolie. Voeg een handvol spinazie toe en roerbak op hoog vuur tot de spinazie geslonken is. Voeg een volgende portie toe en ga door tot alle spinazie geslonken is. 
Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpan en roer de bloem er door, laat de bloem niet bruin worden. Roer er, op laag tot matig vuur, beetje bij beetje de melk door, maar roer het mengsel steeds eerst glad met een garde voordat er nieuwe melk toegevoegd wordt. Breng de saus aan de kook en laat de saus even al roerend zachtjes doorkoken. Draai het vuur uit. Breng op smaak met peper en zout en voeg als laatste de Parmezaanse kaas toe. Roer alles goed door.
We gaan nu de ovenschaal vullen. Leg het gehaktmengsel, de lasagne, de cottage cheese en de spinazie in lagen in de ovenschaal. Eindig ook weer met een laagje gehaktsaus. Giet als laatste de bechamelsaus over het gerecht en bak de lasagne in ca. 30 à 40 minuten gaar in het midden van de oven.
Serveer bv. met een groene salade.

Eet smakelijk!

Bron: De vetarme Italiaanse keuken



woensdag 19 maart 2014

Paddenstoelensoep

Een heerlijk simpel, snel en lekker romig soepje.



Ingrediënten:
50 gram roomboter
200 gram gemengde paddenstoelen, fijngesneden
2 sjalotjes, fijngesneden
2 eetlepels witte bloem
500 ml kippenbouillon
125 ml volle melk
zout en peper naar smaak
paar takjes platte peterselie, fijngesneden
eventueel scheutje slagroom of kookroom

Bereiding:
Laat in een soeppan met zware bodem op een matig hoog vuur de roomboter smelten. Bak hierin de fijngesneden sjalotjes gedurende 2 minuten. Laat de gemengde paddenstoelen (bijv. shiitakes, oesterzwammen, kastanjechampignons) gedurende 5 minuten zachtjes meebakken in de boter tot ze zacht zijn. Daarna de bloem toevoegen en tot een glad papje roeren. De kippenbouillon al roerend beetje bij beetje toevoegen. Onder voortdurend roeren de soep gedurende 5 minuten laten inkoken tot het wat dikker wordt. Nu de fijngesneden peterselie toevoegen. Daarna de melk toevoegen, doorroeren en op smaak brengen met peper en zout. Voor het opdienen eventueel een scheutje slagroom of kookroom toevoegen, maar daarna niet meer laten koken. 

Eet smakelijk!

zondag 16 maart 2014

Quinoavlaai

Lekkere quinoavlaai, voor herhaling vatbaar...
... en weer eens iets anders dan rijstevlaai.



Ingrediënten voor een vlaai met een doorsnede van 24 cm:

Vlaaideeg:
  • 100 ml lauwwarme halfvolle melk
  • 1 zakje gedroogde gist (7 g)
  • 2 el (lichtbruine)suiker
  • 200 g bloem
  • 1 mespuntje zout
  • 30 gram roomboter
  • 1 eidooier

Quinoavulling:
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 125 gram quinoa
  • 75 gram suiker
  • 2 eieren

Garnering:
  • 250 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • 50 gram pure chocolade

Bereiding:
Vlaaideeg:
Los de gist op in de lauwwarme melk. Doe het zout onderin een kom en zeef de bloem erboven. Maak een kuiltje in de bloem en voeg de roomboter, de suiker en de eidooier toe. Schenk nu het gist/melk-mengsel erbij. Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met behulp van een keukenmachine/mixer met deeghaken of zoals ik het zelf gedaan heb gewoon met de hand (gaat ook heel goed). Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Zet het deeg afgedekt op een warme plaats om te rijzen, max. 30 minuten.
Na het rijzen opnieuw kneden en uitrollen tot de hele vlaaibodem bedekt kan worden (in dit geval ongeveer 24 centimeter). Zelf ben ik (nog) niet in het bezit van een vlaaivorm, dus heb ik een springvorm gebruikt. Dat gaat ook heel goed. Springvorm goed invetten met boter en op de bodem bakpapier, dan kan er niks misgaan.
Bekleed de vorm met het deeg. Het deeg dat over de bodem uitsteekt er met de deegroller afhalen of in het geval van een springvorm met een mesje afsnijden op de juiste hoogte (ca. 2 à 3 cm vanaf de bodem). Prik het deeg als laatste hier en daar in met een vork.
Quinoavulling:
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng de melk met het vanillemerg aan de kook. Spoel ondertussen de quinoa goed af onder stromend water en voeg daarna toe aan de melk. Kook de quinoa in circa 20 minuten gaar. Laat de quinoa daarna afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Splits de 2 eieren en voeg de eidooiers toe aan de afgekoelde quinoa.
Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf, voeg hierbij de suiker in gedeeltes toe.
Spatel de eiwitten door de quinoavulling. Verdeel de vulling over de vlaaivorm/springvorm en bak de vlaai in de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de vlaai afkoelen.
Garnering:
Klop de slagroom met de suiker stijf. Smeer de slagroom met een spatel over de taart. Schaaf de chocolade met een rasp en strooi over de slagroom.


Eet smakelijk!

Bron: www.24kitchen.nl 


vrijdag 14 maart 2014

Goulashsoep

Goulash is oorspronkelijk een Hongaars stoofvleesgerecht. Goulash is heel lekker bij bijvoorbeeld frietjes, rijst of gekookte pasta. 
Een meer waterige versie van de goulash kan je dan weer als een lekkere soep serveren zoals in onderstaand recept is beschreven.

Ingrediënten voor 4-6 personen:
500 gram runderriblappen
1 blik tomatenblokjes (bio+)
1 liter rundvleesbouillon
3 vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes
1 rode paprika, in stukjes
2 uien, gesnipperd
2 knoflooktenen, gesnipperd
2 afgestreken eetlepels paprikapoeder (mild/gerookt)
1 theelepel karwijzaad (kummel)
1 theelepel komijnpoeder (djintan)
½ theelepel cayennepeper
30 gram boter
1 volle eetlepel bloem
zout
versgemalen peper
bosje peterselie, fijngehakt

Bereiding:
Verhit de boter in een grote pan en fruit de ui in ca. 5 minuutjes glazig. Voeg op het laatst ook de knoflook toe.
Verhit in een andere pan de bouillon.
Snij ondertussen de runderriblappen in blokjes en bestrooi met zout en peper.
Voeg het vlees bij de uien en laat op hoog vuur een paar minuten bruin bakken.
Strooi de paprikapoeder, het karwijzaad, het komijnpoeder en de cayennepeper over het vlees en bak eventjes mee. Schep nu de bloem erdoor. 
Vervolgens de tomatenblokjes toevoegen, gevolgd door de hete bouillon. 
Breng alles aan de kook en draai daarna het vuur heel laag. Laat alles met het deksel op de pan ca. 2 uur sudderen.
Na 2 uur sudderen voeg je de blokjes aardappel en de stukjes paprika toe en laat alles nog eens 30 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de soep met gehakte peterselie.

Eet smakelijk!

donderdag 6 maart 2014

Risotto met doperwtjes, rucola en garnalen

Vanavond een lekkere risotto gemaakt in mijn nieuwe risottopan van AH.
Het is een risotto geworden met garnalen, erwtjes en rucola (de rucola was een restant van de quinoasalade).


Ingrediënten:

  • olijfolie
  • 300 gram risottorijst
  • 400 gram garnalen
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 teentje knoflook 
  • 1 klein glas witte wijn
  • 800-1000 ml groentebouillon (van 2 bouillonblokjes)
  • 200 gram diepvrieserwtjes
  • 25 g boter
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 75 gram rucola
  • 1 citroen
  • peper
  • zout


Bereiding:
Schil  de bleekselderij en hak de stengels in kleine stukjes, pel de ui en knoflook en snipper deze fijn. Fruit de bleekselderij, de ui en de knoflook met de olijfolie ca. 10 minuten op laag vuur in een grote (koeken)pan. Voeg vervolgens de risottorijst toe en bak deze mee tot deze glazig wordt. Giet de witte wijn erbij en laat dit op een heel laag vuurtje pruttelen tot de rijst de wijn helemaal heeft opgenomen.
Schenk vervolgens beetje bij beetje de bouillon erbij. Zorg ervoor dat je na elke scheut wacht tot de rijst het vocht heeft opgenomen. Doe dit net zolang tot alle bouillon op is (dit duurt ongeveer 18-20 min). Tijdens het pruttelen van de risotto goed blijven roeren. Halverwege de kooktijd van de risotto de erwtjes bij de risotto voegen en mee laten pruttelen.
Ondertussen de garnalen 3-4 minuten bakken in een koekenpan met wat olijfolie.
Breng de garnalen op smaak met zout en peper.
Roer de Parmezaanse kaas en de boter door de risotto als deze gaar is.
Breng de risotto eventueel nog op smaak met peper en zout.
Voeg als laatste de rucola en de garnalen door de risotto en rasp er wat citroenschil over.

Eet smakelijk!



woensdag 5 maart 2014

Quinoasalade met geroosterde pompoen, feta en merguez-worstjes


Vanavond een heerlijke warme salade gegeten met quinoa, pompoen en nog veel meer lekkers... Het is een vegetarische salade, maar als echte vleesliefhebbers hebben wij er gebakken merguez-worstjes bij gegeten. Het was heerlijk! De proefkonijnen aan tafel zeiden dat het een blijvertje is, dus daarom deel ik het recept met jullie.

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 300 g quinoa, gewassen
  • 8 dl groentebouillon
  • 150 gram feta
  • 1 flespompoen
  • 2 rode uien
  • sap van 1 sinaasappel
  • 75 gram geschaafde amandelen
  • 100 g rozijnen
  • 50 gram rucola
  • enkele takjes tijm
  • olijfolie
  • flinke scheut honing
  • scheutje sesamolie
  • 2 à 3 theelepels garam masala (specerijenmix)
  • vers gemalen peper
  • gemalen zeezout
  • evt. merguezworstjes

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200° C.
Als eerste gaan we de flespompoen roosteren en licht karamelliseren.
Snij de flespompoen overlangs in tweeën. Schep met een scherp mes (zelf doe ik het altijd met een ijslepel) de zaadjes en de draden weg en snij de pompoen in blokjes van ca. 2 x 2 cm.
Pel de rode uien en snij ze in grove stukken.
Meng de blokjes pompoen en de stukken ui in een braadslee. Bestrooi met zeezout en peper en besprenkel met een scheut olijfolie. Voeg naar smaak ook nog een flinke scheut vloeibare honing over het mengsel en hussel alles goed doorelkaar. Verdeel de takjes tijm tussen de stukken pompoen en ui.
Schuif de braadslee in de hete oven van 200°C. Rooster de blokjes pompoen en ui gedurende een half uur. Halverwege de baktijd de pompoen en de uien omscheppen.
Laat ondertussen ook alvast de rozijnen weken in een kommetje met lauw water.
Vervolgens de quinoa goed wassen onder stromend water en opzetten met de groentebouillon en de garam masala.
Kook de quinoa verder volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Breng de gare quinoa op smaak met wat versgemalen peper en zeezout. Schenk er ook een beetje olijfolie over en een klein scheutje sesamolie.
Laat de rozijnen uitlekken. Schep de warme quinoa in een ruime schaal. Strooi de geschaafde amandelen en rozijnen over de quinoa.
Hak de rucolablaadjes grof en strooi ook over de quinoa.
Giet vervolgens het sinaasappelsap over de quinoa.
Haal de braadslee uit de oven en verwijder de takjes tijm. Schep de geroosterde pompoen met rode ui ook in de schaal met de quinoa.
Meng de warme salade voorzichtig door elkaar.
Snij of brokkel als laatste de feta in stukjes en verdeel het over de salade.
Lekker met gebakken merguez-worstjes.

Eet smakelijk!

Bron: aangepast recept van Jeroen Meus (dagelijkse kost)