woensdag 25 november 2015

Bladerdeegtaartje met zoete aardappel, rode biet en gorgonzola

Wil je ook wel eens een keer geen vlees eten, maak dan dit heerlijke vegetarische taartje van bladerdeeg met zoete aardappel, rode biet, gorgonzola en pecannoten, besprenkeld met een warme balsamicodressing. Heerlijk als lunchgerecht, maar kan ook heel goed als hoofdgerecht gegeten worden met bijvoorbeeld een lekkere groene salade.


Ingrediënten voor 2 personen:
  • 1 eetlepel olie
  • 1 klein rood uitje, gesnipperd
  • paar takjes tijm
  • 4 plakjes bladerdeeg voor hartige taart
  • 2 zoete aardappelen (ca. 300 gram), geschild en in dunne schijfjes
  • 2 à 3 rode gare bietjes (ca. 300 gram), in kleine schijfjes
  • 100 gram gorgonzola kaas of gormas (is iets milder van smaak)
  • 75 gram pecannoten, grof gehakt
  • 1 ei, geklutst
  • 60 ml balsamico azijn
  • 2 eetlepels bruine suiker

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200º C.
Verhit de olie in een koekenpan. Bak de gesnipperde ui ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Maak van de plakjes bladerdeeg een vierkante, een rechthoekige of een ronde taartbodem op een bakplaat met bakpapier. Vul de taartbodem met de gebakken ui, de zoete aardappelen de rode biet en laat hierbij ca. 2,5 cm vanaf de rand vrij. Verkruimel de gorgonzola over de groenten en strooi daarna de pecannoten erover. Vouw de randen van het bladerdeeg na het vullen over het mengsel heen. Bestrijk het bladerdeeg met het ei. Leg wat takjes tijm op het taartje. Bak de taart in ca. 30 minuten in het midden van de oven goudbruin en krokant.
Verhit ondertussen in een klein steelpannetje de balsamicoazijn met de bruine suiker. Roer tot de suiker helemaal is opgenomen en de balsamicoazijn tot de helft is ingekookt.
Haal de taart uit de oven en besprenkel met de warme balsamicodressing.

Eet smakelijk!

vrijdag 6 november 2015

Geglazuurde pompoencake met kruimellaag

Voor bij de koffie een heerlijke geglazuurde pompoencake met een kruimellaag van donkerbruine suiker, boter, pecannoten en kaneel. Een echte aanrader voor de cake- en pompoenliefhebbers.
De pompoenkruiden kun je zelf mengen of je kan ook speculaaskruiden gebruiken(dat lijkt er heel erg op).

































Ingrediënten:
Voor de cake:
  • 250 gram bloem
  • 200 gram lichtbruine suiker
  • 3 theelepels bakpoeder (of 1 zakje)
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • 75 gram roomboter
  • 120 ml melk
  • 225 gram pompoenpuree van (fles)pompoen
  • 2 theelepels pompoenkruiden *
Voor de kruimellaag:
  • 70 gram pecannoten (of walnoten), grof gehakt
  • 30 gram bloem
  • 100 gram donkerbruine suiker
  • ½ theelepel kaneel
  • 60 gram roomboter
Voor het glazuur:
  • 125 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels melk
  • 1 theelepel maple syrup of ahornsiroop
  • Browniebakblik (29 x 19 cm)

Bereiding:
We beginnen met de pompoenpuree. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Snijd de pompoen in tweeën, schep de zaadjes m.b.v. een ijslepel eruit en hak de pompoen in stukken. Leg de stukken pompoen op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven. Rooster de pompoenstukken circa 30-40 minuten. De pompoen is klaar zodra het vruchtvlees mooi zacht is. Laat de pompoen daarna afkoelen. Verwijder de schil van de pompoen en snij het vruchtvlees in stukken en doe de stukken in een blender of keukenmachine. Maal het geheel tot een puree en laat afkoelen.
Cake:
Draai de oventemperatuur terug naar 175º C.
Voor de cake mixen we m.b.v. een mixer of keukenmachine de bloem, de lichtbruine suiker, het bakpoeder, het zout, het ei, de roomboter, de melk, de pompoenpuree en de pompoenkruiden tot een gladde massa.
De cakemix gieten we in het ingevette brownieblik met onderin een stukje bakpapier. Hiermee kun je de cake straks gemakkelijker uit het blik halen.
Kruimellaag:
Vermeng de bloem, de donkerbruine suiker, de roomboter, de pecannoten en de kaneel met de hand tot het kruimelig is. Strooi de kruimels over de cakemix.
Bak de cake in het midden van de oven ca. 40 minuten.
Glazuurlaag:
Voor de glazuurlaag mixen we m.b.v. een garde de poedersuiker met de melk en de maple syrup tot een egale massa.
Sprenkel de glazuur over de cake en laat afkoelen.

Eet smakelijk!

Bron: http://www.thegunnysack.com/