Er wordt een basisbeslag gemaakt van bloem, ei en bouillon met een vulling van fijngesneden kool en een toevoeging van aardappel en/of groenten en/of vlees of vis. In dit recept heb ik gekozen voor een toevoeging van geraspte pastinaak. Als toevoeging van vlees heb ik gekozen voor fijngesneden spekreepjes.
De garnering van de okonomiyaki bestaat uit okonomiyaki-saus en kewpie (Japanse mayonaise), maar gewone mayonaise volstaat ook prima, aangevuld met fijngesneden ringetjes lente-ui, gedroogd zeewier of gedroogde tonijnvlokken (bonitovlokken).
In dit recept heb ik als aanvulling op de garnering gekozen voor lente-ui en gedroogd zeewier.
Ingrediënten voor 2 pannenkoeken:
Pannenkoek:
- 100 gram bloem, gezeefd
- 200 ml groentebouillon (afgekoeld)
- 125 gram fijngesneden spekreepjes
- 200 gram kool, fijngesneden
- 50 gram geraspte pastinaak of aardappel
- 1 eetlepel zonnebloemolie per pannenkoek
- 4 lente-uitjes, in kleine ringetjes
- 2 eieren
- Mayonaise (of kewpie)
Okonomiyaki-saus:
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 eetlepel Worcestershire-saus
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel maizena
Bereiding:
Okonomiyaki-saus:
Meng de ingrediënten voor de saus in een steelpannetje, roer goed door elkaar en breng zachtjes aan de kook. Laat de saus ca. 2 minuten op laag vuur pruttelen. Zet daarna apart en laat afkoelen.
Pannenkoek:
Als eerste bakken we de spekreepjes in een koekenpan zonder olie of boter in ca. 5 minuten goudbruin. Haal ze uit de koekenpan en zet apart.
Voor het beslag mengen we in een kom de gezeefde boem met de eieren. Voeg de afgekoelde bouillon toe en vervolgens de fijngesneden kool, de geraspte pastinaak of aardappel en de gebakken spekreepjes. Meng alles goed door elkaar.
Verhit de zonnebloemolie in een kleine koekenpan van ca. 20 cm doorsnede. Schep de helft van het beslag in de koekenpan en bak de pannenkoek op middelhoog vuur ca. 3 minuten aan één kant. Zodra de zijkanten van de pannenkoek loslaten van de bodem van de pan, draaien we de pannenkoek om m.b.v. één of twee spatels. We leggen nu een deksel op de koekenpan en laten de pannenkoek nog ca. 3 à 4 minuten bakken tot hij goudbruin is. Leg de pannenkoek op een bord en dek af met wat aluminiumfolie om hem warm te houden. Bak de tweede pannenkoek op dezelfde manier.
Schenk 2 à 3 eetlepels van de okonomiyaki-saus over de pannenkoek. Spuit daarna de mayonaise ver de pannenkoek in horizontale en verticale strepen. Bestrooi met de fijngehakte ringetjes lente-ui en evt. met het gedroogde zeewier.
Eet smakelijk!
Inspiratiebronnen:
https://oisiso.com/
https://www.nisshin.com/
Okonomiyaki-saus:
Meng de ingrediënten voor de saus in een steelpannetje, roer goed door elkaar en breng zachtjes aan de kook. Laat de saus ca. 2 minuten op laag vuur pruttelen. Zet daarna apart en laat afkoelen.
Pannenkoek:
Als eerste bakken we de spekreepjes in een koekenpan zonder olie of boter in ca. 5 minuten goudbruin. Haal ze uit de koekenpan en zet apart.
Voor het beslag mengen we in een kom de gezeefde boem met de eieren. Voeg de afgekoelde bouillon toe en vervolgens de fijngesneden kool, de geraspte pastinaak of aardappel en de gebakken spekreepjes. Meng alles goed door elkaar.
Verhit de zonnebloemolie in een kleine koekenpan van ca. 20 cm doorsnede. Schep de helft van het beslag in de koekenpan en bak de pannenkoek op middelhoog vuur ca. 3 minuten aan één kant. Zodra de zijkanten van de pannenkoek loslaten van de bodem van de pan, draaien we de pannenkoek om m.b.v. één of twee spatels. We leggen nu een deksel op de koekenpan en laten de pannenkoek nog ca. 3 à 4 minuten bakken tot hij goudbruin is. Leg de pannenkoek op een bord en dek af met wat aluminiumfolie om hem warm te houden. Bak de tweede pannenkoek op dezelfde manier.
Schenk 2 à 3 eetlepels van de okonomiyaki-saus over de pannenkoek. Spuit daarna de mayonaise ver de pannenkoek in horizontale en verticale strepen. Bestrooi met de fijngehakte ringetjes lente-ui en evt. met het gedroogde zeewier.
Eet smakelijk!
Inspiratiebronnen:
https://oisiso.com/
https://www.nisshin.com/