Deze nasi goreng is gemaakt met basmatirijst. Basmatirijst
is een langkorrelige rijst, oorspronkelijk afkomstig uit India of Pakistan.
Basmatirijst heeft na het koken een mooie droge korrel en is daardoor dus zeker
geschikt voor nasi goreng.
De basmatirijst kook je vooraf en laat je eerst goed
afkoelen alvorens met het bakken van de rijst te beginnen. Van warme rijst kun
je geen nasi goreng maken, dit gaat namelijk plakken als je de nasi gaat
bakken.
Ingrediënten voor 4-5 personen:
- 500 gram langkorrelige rijst (b.v. basmati)
- 2 kippenbouillontabletten
- 1 eetlepel roomboter
- 4 eieren
- peper en zout
- 2 eetlepels zonnebloemolie of wokolie
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel djinten (komijn)
- 1 theelepel ketoembar (koriander)
- 1 theelepel djahé (gember)
- 1 theelepel kippenbouillonpoeder
- 1 Spaanse rode peper, fijngehakt (zonder zaadlijsten en zaadjes)
- 1 bos lente-uitjes, in fijne ringetjes
- 1 prei, in dunne ringen
- 200 gram Chinese kool of spitskool, dunne reepjes
- 150 gram kip-of hamreepjes
Bereiding:
Rijst:
We beginnen met het koken van de rijst. Let op: sommige
soorten rijst moet je eerst wassen voor je ze gaat koken (dit staat op de
verpakking).
Vul een grote pan met water samen met de kippenbouillontabletten
en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst af en
laat de rijst eerst afkoelen!
Roereieren:
Breek de eieren in een kom en klop ze los. Breng op smaak
met peper en zout. Verhit een klont boter in een koekenpan. Giet de geklutste
eieren in de koekenpan en laat de eiermassa eerst een beetje stollen. Daarna roer je met een spatel door de eiermassa tot deze luchtig is, de juiste dikte heeft en er stukjes ontstaan.
Nu is je roerei klaar en zet je deze apart.
Groenten/kruiden:
Verhit de zonnebloem- of wokolie in een grote koekenpan of
wok. Bak hierin de laos, djinten, ketoembar, djahé, kippenbouillonpoeder en rode
peper even aan. Voeg dan de prei en lente-uitjes toe gevold door de Chinese kool of spitskool
en bak de groenten even mee. Voeg dan de koude rijst in kleine porties toe en roerbak op
hoog vuur. Als laatste de kip- of hamreepjes en de roerei toevoegen en nog even meebakken.
Tip: Lekker met kippendijsaté en atjar ketimoen