maandag 18 april 2022

Thaise gebakken rijst met ananas

Een heerlijk rijstgerecht uit de Thaise keuken. De combinatie van de zoete, gekaramelliseerde ananas met de kruidige rijst maakt het een heerlijk gerecht. Smaakt heerlijk met Thaise kipsaté en Thaise pindasaus


Ingrediënten voor 2 personen:
  • 300 gram gekookte, afgekoelde rijst 
  • 1 grote ananas
  • 200 gram garnalen
  • 15 gram cashewnoten
  • 2 eieren
  • 50 ml kokosmelk
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 1 ui
  • 1 paprika (rood, oranje of geel)
  • 1 grote wortel
  • 100 gram hamblokjes
  • ½ rode peper
  • plantaardige olie

Bereiding:
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat helemaal afkoelen.
Halveer de ananas in de lengte en hol de ananas voorzichtig uit. De binnenste harde kern van de ananas verwijderen. De rest van de ananas snijden we in kleine partjes.
Pel en snipper de ui. Verwijder de steel en de zaadlijsten van de paprika en snijd in kleine blokjes of reepjes. Schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Snijd de ham in blokjes of reepjes. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de rode peper en hak fijn. Hou je van pittig, laat dan de zaadjes en zaadlijsten zitten. Kluts de eieren samen met de kokosmelk. 
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin het eiermengsel goudbruin en laat afkoelen, snijd daarna de omelet in repen en in kleine stukjes,  zet apart. 
Verhit een scheutje olie in dezelfde pan en karamelliseer de ananas samen met de palmsuiker. Voeg de gesnipperde ui, paprika, wortel, rode peper, ham en garnalen toe en bak mee met de ananas. Vervolgens voegen we de afgekoelde rijst, het kerriepoeder en de vissaus toe en bakken we mee met de rest van de ingrediënten tot alles goed warm is.
Serveer de gebakken rijst in de gehalveerde uitgeholde ananas en garneer met de cashewnoten.
Lekker met Thaise kipsaté en pindasaus en gedroogde gebakken uitjes.

Eet smakelijk!

Bron: Eveline Wu

Thaise kipsaté en pindasaus

Thaise kipsaté van malse kippendijen, gemarineerd in kokosmelk en specerijen, daarna op spiesjes geregen in de vorm van een 'S' en vervolgens gegrild in de grillpan. Serveer deze Thaise kipsaté met een heerlijke Thaise pindasaus ernaast. Heel erg lekker met Thaise gebakken rijst met ananas.


Ingrediënten voor 16 stokjes:
  • 600-700 gram kippendijen
Thaise pindasaus:
  • 400 ml ongezoete kokosmelk (normaal, geen 'light')
  • 70 gram Massaman currypasta (Fairtrade)
  • 200 gram pindakaas (Calvé 100% fijngemalen pinda's is de lekkerste)
  • 50 gram palmsuiker (of donkerbruine suiker)
  • 1 eetlepel vissaus 
Marinade:
  • 1 stengel citroengras*
  • 1 stukje verse laos (galangal) van 2,5 cm grootte
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 75 ml kokosmelk (= 5 eetlepels)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel gemalen kurkuma
  • ½ theelepel limoenschil (gebruik alleen de buitenste groene schil van de limoen)
  • 16 satéstokjes
Bereiding:
Thaise pindasaus:
Zet een kleine sauspan op laag tot middelhoog vuur. Vermeng de kokosmelk met de massaman currypasta in de sauspan en  verwarm onder voortdurend roeren.
Zodra het mengsel gaat bubbelen, meng je de pindakaas, palmsuiker en vissaus erdoor.
Onder voortdurend roeren laten we de saus gedurende 4 minuten glad en iets dikker worden.
Proef de pindasaus en breng eventueel verder op smaak met wat extra palmsuiker of vissaus. Serveer de pindasaus warm.

Thaise kipsaté:
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom van een keukenmachine of blender. Mix het geheel tot een gladde pasta.
Snijd de kippendijen in platte repen, zodat je ze na het marineren aan de satéstokjes kan rijgen in de vorm van een 'S'.
Voeg de kippendij samen met de marinade in een grote schaal of kom en laat de kippendijen afgedekt minimaal 30 minuten en bij voorkeur 24 uur (of een nacht) in de koelkast marineren.
Week de satéstokjes voor het grillen van de saté in water (dit voorkomt dat ze aanbranden). 
Na het marineren rijg je de repen kippendij aan de satéstokjes en gooi de marinade weg. 
Leg de kipsaté in een voorverwarmde grillpan en bestrooi de bovenkant van de kipsaté met wat zout en versgemalen zwarte peper. 
Grill de kipsaté ca. 4 minuten tot er grillstrepen ontstaan en draai ze dan om. 
Grill nog eens 4 minuten.
Serveer de Thaise kipsaté met de Thaise Pindasaus.

Eet smakelijk!

Bron: www.inquiringchef.com 

Tip citroengras:
Gebruik alleen het onderste dikke gedeelte van de stengel citroengras. Verwijder de buitenste harde lagen en gooi deze weg.

Tip invriezen:
Gebruik je niet alle kipsaté, vries ze dan gerust (rauw) in voor een volgende keer.


zondag 17 april 2022

Sweet chili ramen noodles met kippendij en groenten

Heerlijke Aziatische sweet chili noodles met geroerbakte kippendijfilet, groene asperges, rode paprika, paddenstoelen en lente-ui. Makkelijk en snel te maken. 
In dit gerecht heb ik ramen noodles gebruikt, maar je kunt natuurlijk zelf kiezen welke noodles je gebruikt. 
De sweet chilisaus geeft dit gerecht een licht pittige smaak. 


Ingrediënten 3-4 personen:
  • 300-350 gram kippendijfilet, in smalle reepjes
  • 225-300 gram ramen noodles, of andere noodles naar keuze
  • 500 gram groene asperges, in schuine stukken gesneden
  • 250 gram bospaddenstoelen en/of kastanjechampignons
  • 1 rode paprika
  • 3-4 lente-uitjes, in smalle ringetjes
  • 9-12 eetlepels sweet chilisaus (3 eetlepels per persoon)
  • wokolie om in te bakken
  • peper en zout

Voorbereiding:
Zet alvast twee pannen op met water en wat zout en laat aan de kook komen. Eén pan voor de noodles en één pan voor de groene asperges. 
Snijd de houtachtige onderkanten van de groene asperges af en snijd de asperges in schuine stukken. Je hoeft ze niet te schillen.
Snijd bij de bospaddenstoelen en/of kastanjechampignons het uiteinde van de steeltjes. Veeg de paddenstoelen schoon met een zacht borsteltje. Maak ze zeker niet nat, want paddenstoelen nemen water op waardoor de smaak verloren gaat.
Snijd de kastanjechampignons in vieren of in zessen.
Snijd de paprika in vieren en verwijder hierbij de steel en de zaadlijsten. Snijd ze vervolgens in smalle reepjes.
Snijd de lente-uitjes in smalle ringetjes.
Snijd de kippendij in smalle reepjes.

Bereiding:
Kook de ramen noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af in een vergiet en spoel ze kort af met koud water en laat ze uitlekken.
Kook de groene asperges 2 minuten in kokend water en spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken.
Verhit een eetlepel wokolie in een grote koekenpan of wokpan op hoog vuur.
Roerbak hierin de kipreepjes ca. 4 minuten, bestrooi met wat versgemalen peper en wat zout. Voeg vervolgens de bospaddenstoelen/kastanjechampignons, rode paprika en de uitgelekte groene asperges toe en roerbak nog 5 min.
Voeg als laatste de sweet chilisaus toe en roerbak 1 minuut mee. 
Schep de uitgelekte ramen noodles en de lente-ui door het gerecht en warm alles goed door.

Eet smakelijk!

Bron: aangepast recept www.15gram.be