zondag 30 oktober 2022

Spaghetti met gehaktballetjes in geroosterde trostomatensaus

Een echte klassieker: spaghetti met gehaktballetjes, wie lust dit niet. Een heerlijke pasta met eigengemaakte geroosterde trostomatensaus en eigengemaakte gehaktballetjes. Lekker met een groene salade.


Ingrediënten voor 2 personen:
  • 300 gram half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel oregano (gedroogd)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 20 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • peper en zout
  • klontje roomboter
  • 400 gram geroosterde trostomatensaus
  • scheutje kookroom
  • 180-200 gram spaghetti
  • geraspte Parmezaanse kaas
  • evt. fijngehakte peterselie
  • Groene salade

Bereiding:
Neem een grote kom en doe daar de half-om-half gehakt in. Voeg het ei samen met de paneermeel, mosterd, oregano, knoflookpoeder, nootmuskaat, Parmezaanse kaas en wat peper en zout toe en meng goed door.  Maak hier ca. 14-16 gehaktballetjes van.
Zet ondertussen een pan met gezouten water op en kook hierin de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Smelt een klontje roomboter in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes aan tot ze een mooi krokant korstje krijgen. Voeg vervolgens de kant-en-klare geroosterde trostomatensaus toe aan de gehaktballetjes en laat de gehaktballetjes hierin op een laag vuurtje ca.8-10 minuten zachtjes pruttelen. Werk af met een scheutje kookroom. 
Giet de spaghetti af en doe de spaghetti in een grote schaal, voeg de balletjes en de saus toe. Verdeel er evt. wat fijngehakte peterselie over en bestrooi het geheel met de geraspte Parmezaanse kaas. 

Eet smakelijk!

zaterdag 29 oktober 2022

Geroosterde trostomatensaus

De Hollandse trostomaten zijn nog volop verkrijgbaar. Reden voor mij om weer eens een voorraadje heerlijke geroosterde trostomatensaus te maken en in te vriezen. Deze saus smaakt echt heerlijk in allerlei pastagerechten.


Ingrediënten:
  • 2 kg Hollandse trostomaten
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • tijm (vers of gedroogd)
  • oregano (vers of gedroogd)
  • chilivlokken
  • peper 
  • zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op  180º C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de tomaten in vieren en leg ze op een bakplaat. De stelen en kroontjes van de trostomaten niet weggooien, deze kun je gewoon toevoegen, dit geeft een lekkere smaak. Pel de rode uien, snijd in grove stukken en verdeel over de tomaten. Leg de teentjes knoflook (met velletje) ook op de tomaten.
Voeg verse of gedroogde kruiden toe en bestrooi met wat chilivlokken, versgemalen peper en zout. 
Besprenkel het geheel met olijfolie.
Rooster de trostomaten gedurende 1 uur 
in de voorverwarmde oven.
Laat het geheel afkoelen en pureer tot een saus.

Eet smakelijk!

Bron: Jeroen de Pauw

Tip:
Deze saus is heerlijk in allerlei recepten, waarbij het blik tomatenblokjes/gepelde tomaten vervangen wordt door deze geroosterde tomatensaus, bv:

Spaghetti met gehaktballetjes in geroosterde trostomatensaus
Orzo in geroosterde trostomatensaus