Wat ik wel wist is dat foe yong hai een Chinees eiergerecht is met krab.
Wat ik niet wist is dat foe yong kai hetzelfde eiergerecht is, maar dan met kip.
Vandaag maken we dus foe yong kai.
In dit recept heb je tomatenketchup nodig, deze heb ik zelf gemaakt, maar je kan natuurlijk ook gewoon een fles tomatenketchup uit de winkel gebruiken.
Wil je de ketchup zelf maken, dan zou ik dat van te voren doen, want het is nogal bewerkelijk.
Ingrediënten voor 4
personen:
Saus:
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 uitje, in gehalveerde ringen
- 1 teentje knoflook, grof gehakt
- 1 blik tomatenblokjes van Bio+
- 200 ml eigengemaakte tomatenketchup (of kant en klare)
- 200 ml water
- 50 ml natuurazijn
- 4 el rietsuiker
- ½ theelepel sesamolie
- ½ eetlepel maïzena
- Zwarte peper naar smaak
Omelet:
- 8 biologische eieren (maat L)
- 2 theelepels rietsuiker
- peper & zout naar smaak
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 uitje, in gehalveerde ringen
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 100 gram champignons, in dunne plakjes
- 100 gram wortel, in juliennereepjes gesneden
- 1 geroosterde paprika uit pot, in dunne reepjes gesneden
- 100 gram prei, in smalle ringetjes
- 150 gram kipreepjes
Bereiding:
Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de
verpakking.
Saus:
Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een grote koekenpan.
Bak hierin de ui en de knoflook enkele minuten totdat de ui
zacht en glazig is.
Voeg de tomatenblokjes, de eigengemaakte ketchup, het water
en de natuurazijn toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat
het ca. 4 minuten pruttelen.
Zeef de saus in een grote zeef boven een kom. Dit gaat het
gemakkelijkst door met de bolle kant van een soeplepel het sap uit de tomaten
te drukken.
De ui, de knoflook, de velletjes en de pitjes van de
tomatenblokjes blijven achter in de zeef en gooien we weg. We houden nu een
dunne gladde saus over.
Giet de gezeefde saus terug in de pan en voeg de rietsuiker
en de sesamolie toe. De saus krijgt nu een zoetzure smaak.
Meng de maïzena in een klein kommetje met wat saus uit de
pan tot een glad papje. Voeg dit papje weer toe aan de saus en roer goed door.
Omelet:
Klop de eieren met de rietsuiker, het zout en peper in een
grote kom.
Voeg hierbij de ui, knoflook, champignons, wortel, paprika,
prei en kipreepjes en meng alles goed door elkaar met een spatel.
Verhit in een grote koekenpan 1 eetlepel zonnebloemolie en
giet hierin het ei-groente-kipmengsel. Zet het vuur niet te hoog, anders
verbrand de onderkant.
Bak de omelet tot hij aan de onderkant goudbruin en aan de
bovenkant gestold is. Draai hem om met behulp van een bord en bak de andere
kant ook op laag vuur tot hij stevig en goudbruin is. Verwarm ondertussen nog
even de saus op laag vuur.
Serveer de omelet met basmatirijst en giet de saus erover.
Eet smakelijk!
Bron: http://natriumarm.eu/