Van de week weer eens wat oude tijdschriften van Sonja Bakker tevoorschijn gehaald en onderstaand recept met couscous gemaakt. De "huiscommissie" heeft het geproefd, goedgekeurd en bestempeld als een "blijvertje"... met andere woorden het was heerlijk!
Ingrediënten voor 4 personen:
- 275 gram couscous
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 bouillonblokje
- 250 gram tartaargehakt
- 1 pot kikkererwten
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 grote ui
- 1 teentje knoflook
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- 1 grote wortel
- 50 gram rozijnen
- 2 theelepels komijn
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels kaneel
- 2 theelepels sambal
- Zout
- Peper
- Peterselie, fijngehakt
Bereiding:
Groenten:
Kikkererwten uit laten lekken in een vergiet. Rozijnen wellen in een klein schaaltje met lauw water.
Ui pellen en snipperen. Knoflook pellen en fijn hakken. De
steel en de zaadlijsten van de paprika verwijderen en in stukjes snijden. De
courgette in blokjes snijden. De wortel schillen met een dunschiller en in
blokjes of plakjes snijden.
Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. De
tartaargehakt zachtjes rul bakken. Vervolgens de ui, knoflook en de paprika 5
minuten zachtjes meebakken. Vervolgens de kikkererwten, tomatenblokjes,
courgette en wortel toevoegen. Nu de komijn, kaneel, paprikapoeder en sambal
toevoegen. Verder op smaak brengen met zout en peper. Op hoog vuur flink heet
laten worden. Daarna het vuur laag zetten en de groenten 30 minuten laten stoven.
Eventueel nog een scheutje water toevoegen als de groentestoof te droog wordt. Als
laatste de rozijnen afgieten en toevoegen aan de groentestoof.
Couscous:
Doe 500 ml water in een pan en breng dit samen met het
bouillonblokje aan de kook. Haal de pan van het vuur. Doe de couscous in een
schaal en giet het water over de couscous. Goed roeren en om de 3 minuten even herhalen,
zodat de couscous los blijft.
Schep de couscous op een bord met in het midden de
groentestoof.
Garneer met fijngehakte peterselie.
Eet smakelijk!
Bron: aangepast recept uit het “Sonja Bakker magazine nr.2,
2009”